Vet ikke hvor mye Ringsaker må punge ut med til Prøysenhuset

Administrasjonen i Ringsaker kommune hadde ingen svar til politikerne i onsdagens formannskapsmøte om hvor mye det nye Prøysenhuset på Rudshøgda vil koste kommunen totalt.

Det nye Prøysenhuset

Forretningsmannen Arthur Buchardt tilbød i fjor å finansiere et nytt Prøysenhus, mot at Ringsaker kommune skulle bidra. Nå ser det ut til at regningen blir 2,8 millioner kroner dyrere for kommunen.

Foto: Illustrasjon Snøhetta / NRK

Det man vet er at kommunen må bidra med 2,8 millioner kroner ekstra til det nye Prøysenhuset. Pengene skal gå til toaletter, kjøkken og terrasse i nybygget.

Onsdag hadde politikere et håp om å få et svar fra administrasjonen på hvor mye kommunen må punge ut med til Prøysenhuset, men det fikk de ikke.

Likevel gikk de enstemmig inn for å satse videre mot et nytt Prøysenhus. Bygningen er en gave fra investor Arthur Buchardt, men gaven kan bli dyr.

SE VIDEO:

De aner ikke hva det vil komme til å koste, men går enstemmig inn for å satse videre mot et nytt Prøysenhus i Ringsaker.
Gaven fra investor Arthur Buchardt kan komme til å bli dyr.

Reporter Jorun Vang/fotograf Simon Brun

Flere usikre momenter

Onsdag fikk politikerne den første ekstraregningen på bordet på 2,8 millioner kroner. Det skyldes at Innholdskomiteen som jobber med å finne ut hvordan huset skal bli inni har flere og andre ønsker enn det slik det var tenkt da gaven ble gitt.

– Her har vi kanskje bestilt litt mer enn giver så for seg at han skulle gi og da må vi betale litt for det, sier ordfører Anita Ihle Steen.

– Burde ikke dette vært klart på forhånd?

– Vi har kort tid på oss. Her er det mange prosesser som går parallelt. Vi er heller ikke ferdig med det totale ferdige innholdet i huset. Det er jo dette som er krevende i denne prosessen. Strengt tatt i en sånn kommunal sektor skulle vi hatt et år til på oss for da hadde vi visst flere av disse tingene på forhånd.

Hun vet ikke om de må ut med mer penger til Prøysenhuset, og innrømmer at det er en del usikre momenter, og sier at det har de visst hele veien.

– Men det er så mye positive side ved det som skjer nå og det må vi greie å ha fokus på. Vi gjør dette så «ned på bakken» som mulig, samtidig skal det gjøres ordentlig og være et bygg for de neste 40–50 årene.

Gave til kommunen

Byggingen på Rudshøgda har begynt, og det nye huset skal stå ferdig til Prøysenjubileet neste år. Selve bygget er det Buchardt som betaler for.

Det nye huset skal stå klart til Alf Prøysens 100-årsjubileum neste sommer.

I fjor tilbød forretningsmannen Arthur Buchardt seg å finansiere et nytt Prøysenhus, mot at Ringsaker kommune står for innholdet.

Avtalen mellom Buchardt og kommunen innebar at kommunen skulle bidra med 5,56 millioner kroner til selve bygget, men nå må kommunen med ytterligere 2,8 millioner.

Sammenligner med en bil

Forretningsmannen Buchardt sammenligner gaven han har gitt i forbindelse med det nye Prøysenhuset med å skulle gi bort en flott bil.

– Når noen får en ny bil, men ønsker seg tilhengerfeste og skistativ, så må de jo betale det selv. Det samme gjelder bensinen på tanken, sier Buchardt til NRK.

Politiker Anita Baksetersveen (Frp) i Ringsaker kommune er skeptisk til de nye kostnadene som Ringsaker kommune må bidra med til det nye Prøysenhuset på Rudshøgda, og synes denne sammenligningen er dårlig.

– Hvis jeg kjøper et hus så forventer jeg at både toaletter og kjøkken følger med. Og når jeg ser en tegning med en terrasse så forventer jeg at den er der, og ikke regnes som et tillegg, påpeker hun.

Ingen nye utgifter

Ordfører Steen sier det ikke har dukket opp noen nye, uforutsette utgifter i forbindelse med kommunens bidrag til det nye Prøysenhuset.

– Dette viser at det har vært elementer i saken som vi har vært informert om, men som vi ikke har visst prisen på, forklarer ordføreren.

Og Åse Gyda Skålerud (Sp) sier kommunen hele vegen, med stort flertall, har gått inn for å takke ja til gaven fra Buchardt. Og at man hele tiden visste at det fulgte med utgifter, som man ser nå.

– Vi må være glade for det vi får. Vi kan ikke tvinge noen til gi oss mer, sier Skålerud.