NRK Meny
Normal

Statsministeren legger ned Prøysen-grunnstein

Statsminister Jens Stoltenberg legger ned grunnsteinen for det nye Prøysenhuset.

Prøysenhuset

Alf Prøysen ville ha fylt 100 år i 2014.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg skal legge ned grunnsteinen for det nye Prøysenhuset.

Styreleder for Prøysen 2014 , Sylvia Brustad, offentliggjorde i dag nyheten om at statsministeren får æren av å legge ned grunnsteinen for det nye Prøysenhuset 23. juli i år, dagen som ville ha vært Alf Prøysens 99-års dag.

–Vi setter pris på at Stoltenberg gjør det. Stortinget har vedtatt 20 millioner kroner til dette prosjektet, og vi syns det er fint at statsministeren kan gjøre denne jobben, sier Brustad.

Brustad forteller at ved grunnsteinnedleggelsen står blant annet Anders Baasmo Christiansen, som skal synge Prøysen, Maj Britt Andersen og flere til på gjestelista.

– Dette blir en kjempedag, og det blir i Prøysens ånd servert jordbær med fløte også, sier Brustad.

Sylvia Brustad, tidligere nærings- og handelsminister (Ap)

Sylvia Brustad ser fram til Prøysen-jubileum.

Foto: Johan B. Sættem

Åpnes på 100-års dagen

Grunnsteinsnedleggelsen skjer nøyaktig ett år før åpningen av det nye Prøysenhuset, som skal åpnes 23. juli 2014, 100 år etter at Prøysen ble født.

Investor Arthur Buchardt skal bygge det nye Prøysenhuset i "Præstvægen", og bygget, som er verdsatt til 35 millioner kroner, er tegnet av det anerkjente arkitektfirmaet Snøhetta.

Det nye Prøysenhuset har vært omstridt, men Brustad mener det ikke legger noen demper på Prøysen-festen.

– Vi har nå en unik mulighet med en gjeldfri gave fra Buchardt til Ringsaker kommune, og jeg er helt sikker på at dette blir veldig bra. Diskusjon må man alltid regne med, sier Brustad.

Bursdagsfest over hele landet

Brustad forteller at 100-års jubileet for Prøysen i 2014 vil bli markert gjennom hele året og over hele landet, både gjennom konserter, høytlesning, mat og mye mer.

– Det blir en større Prøysenpris-utdeling enn vanlig, den vil neste år foregå ved Det Norske Teatret i Oslo, sier Brustad.

Hun forteller videre at det blir fest under åpningen av Prøysenhuset 23. juli neste år, og det blir stor festforestilling med offisielle Norge den 23. november.

Der imellom forteller hun at det blir mange arrangementer rundt om i landet, både på teater, i barnehager og biblioteker.

– Dette blir veldig bra, avslutter styreleder for Prøysen 2014 Sylvia Brustad.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND