NRK Meny
Normal

Prøysen skal fornyes til jubileet

Korarrangører fra hele Norden inviteres nå til å lage korverk av Prøysen-viser til 100-årsjubileet i 2014. 1.000 sangere skal framføre vinnerverket ved Prøysenhuset i Ringsaker om to år.

Alf Prøysen

Alf Prøysens viser skal fornyes til 100-årsjubileet i 2014.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

– For få av Alf Prøysens viser er arrangert for kor, sier dirigenten for Solheimkoret, Inger Pernille Stramrud.

Inviterer til fornyelse

Nå inviteres musikere, arrangører og komponister fra hele landet og resten av Norden til å lage korverk basert på Alf Prøysens viser. Prosjektet koster 450 000 kroner.


– Alf Prøysen skrev mange av tekstene sine på 50- og 60-tallet, og korkonkurransen skal bidra til å aktualisere dem for nye generasjoner, håper Stramrud.

Alf Prøysen

Alf Prøysens viser skal fornyes til 100-årsjubileet i 2014.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Jubileumskomiteen for Prøysen 2014 håper å få opptil 200 arrangementer til konkurransen. En jury fra Norges korforbund skal kåre de 15-20 beste, som alle er sikret pengepremie. Vinneren får 30 000 kroner.

Plateutgivelse

Konkurransen skal munne ut i plateutgivelser, konsert neste høst og ende opp i en stor kormønstring ved Prøysenhuset på Rudshøgda under Prøysen-jubileet i 2014. Der skal 1.000 korsangere fra hele landet synge det nye vinner-korverket.

Prøysenhuset på Rudshøgda

1.000 korsangere skal framføre vinnerverket utenfor Prøysenhuset på Rudshøgda.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Vi har allerede fått positiv respons fra korarrangører, sier kultursjef i Ringsaker, Asle Berteig, som også er medlem av jubileumskomiteen.

Nasjonalbiblioteket har ansvaret for det nasjonale Prøysen-jubileet, men foreløpig er det ikke kommet noen andre signaler om hva jubileet skal innebære.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Fikk fylkeskulturprisen

  Øystein Sunde fikk i kveld fylkeskulturprisen i Hedmark. Sunde har solgt over en million plater og har vunnet en rekke priser. Han syntes det var stor stas å få fylkeskulturprisen som han mente var en heder til humoren i Hedmark.

  Øystein Sunde fikk fylkeskulturprisen 2017
  Foto: Lars Bilit / Nrk
 • Sp vil ta ut Slettåsflokken

  Senterpartiet fremmer i onsdag forslag i Stortinget om å felle ulvene i den mye omtalte Slettås-flokken. Partiet ber regjeringen om å gi fellingstillatelse for Slettås-flokken i tråd med den lokale rovviltnemndas ønske.

 • Veiby/Skjærmoen med ny kontrakt

  Skoda Motorsport har inngått en ny rallykontrakt med 21 år gamle Ole Christian Veiby fra Kongsvinger. Han blir dermed en av fire kjørere i bilfabrikken s rallysatsing for 2018. Veiby har sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen fra Elverum kjørt for Skoda også i år. .

  Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
  Foto: Even Management/Skoda Motorsport.