Hopp til innhold

– Fra jeg var 12 år drømte jeg om å bli kriminell

Han soner en dom på 45 dager for vinningskriminalitet. Store deler av livet hans har handlet om kriminalitet og rus. Inne i Vestoppland fengsel får han hjelp av NAVs prøveprosjekt som skal sørge for at han har noe å komme ut til etter endt soning.

Daniel

Daniel har jobbet målrettet sammen med NAV inne i fengselet de 45 dagene han sonet. Dette har vært avgjørende for han.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Vestoppland fengsel er en av syv fengsler i Norge der NAV har satt i gang et prøveprosjekt. Prosjektet går ut på at hver enkelt innsatt får en egen kontaktperson fra NAV under soningstiden som sørger for at man får begynt på en utdannelse, har en jobb eller praksisplass når man kommer ut og en bolig.

Video Drømte om å bli kriminell

VIDEO: Se reportasjen fra Lørdagsrevyen.

Avgjørende for framtida

For svært mange av de innsatte er NAV forbundet med noe uforståelig og vanskelig. Mange sliter med å forstå vedtekter og byråkratisk språk, men dette prosjektet sørger for at NAV bedre forstår de innsatte, og motsatt.

For Daniel har tiden i Vestoppland fengsel vært noe helt annet enn han så for seg. For første gang opplever han å bli sett på som en person, og ikke et problem.

– For meg har denne tiden vært helt avgjørende. Før jeg kom inn hadde jeg en tankegang om at når jeg kom ut skulle jeg fortsette akkurat som før. Nå har alt endret seg, sier han.

Jens Henrik Strande

Jens Henrik Strande fra NAV har vært kontaktperson for både Jo Inge og Daniel. Sammen har de planlagt nøye hva som skal skje når de kommer ut i samfunnet igjen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Jens Henrik Strande har vært kontaktpersonen til Daniel. Sammen har de planlagt hva han skal gjøre når han kommer ut og hvor han skal bo. Alt handler om individuelle planer for hver enkelt.

– Vi setter oss ned med den innsatte med en gang de kommer inn hit og spør dem hva de har lyst å gjøre når de kommer ut. Ingen er like selv om man har en dom på seg. Noe av det viktigste dette prosjektet får til er en kommunikasjon mellom den innsatte og hjemkommunen. Det er vesentlig for at man skal klare seg når man kommer ut, sier Strande.

Når jeg var 12 år drømte jeg om å bli kriminell

Daniel

Vant pris for arbeidet

NAV har lenge vært en del av kriminalomsorgen, men ikke på den måten som dette prosjektet er. Nå får man til en tettere oppfølging og en bedre planlegging.

– NAV-reformen kommer på denne måten mer til sin rett, sier Strande.

I 2010 vant NAV Gjøvik en nasjonal pris for sin innsats i Kvalifiseringsprogrammet. NAV-kontoret har oppsiktsvekkende gode resultater, og hele 45 prosent av deltagerne i programmet har kommet seg ut i jobb etter endt soning.

Dette er viktig fordi sannsynligheten for å havne bak murene igjen er 63 prosent lavere dersom man har en jobb.

– Når jeg var 12 år drømte jeg om å bli kriminell. Jeg hadde jo lyst å bli murer også, men det ble ikke slik. Nå kan jeg gjøre noe med det, sier Daniel.

Utdanning er nytt for mange

Han har nå bestemt seg for å bli murer. Inne i fengselet leser han seg gjennom bøker og blir grundig forberedt på hva som forventes av han når han kommer ut. Dette er nytt for både han, og andre innsatte.

– Nå har jeg valgt meg en utdanning jeg ønsker å ta. Det er jeg motivert til, sier Jo Inge Bjørneengen.

Bjørgeengen er 40 år og har sonet dommer i andre fengsler før. Rusen har ødelagt mye og sørget for at livet hans i store deler har vært tilbrakt bak murene.

Har du fått tilbud om utdanning før?

– Nei, ikke på denne måten. Da har jeg fått beskjed om å klare meg selv, sier han.

Er det mulig?

– Nei, på mange måter er det ikke det.

Jo Inge Bjørneengen

Jo Inge Bjørneengen skal bli billakkerer. Han sier selv han er svært motivert og er glad for å få den hjelpen han nå får i Vestoppland.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Statistisk sett havner en av fire av dem som blir løslatt tilbake i fengsel igjen innen tre år.

Tilbakeføringsgaranti

NAVs prøveprosjekt, også kjent som Kvalifiseringsprogramet, er en av regjeringenes viktigste satsinger i kampen mot fattigdom og en målsetting om en tilbakeføringsgaranti. Målsettingen går ut på at alle innsatte skal kunne garanteres en vei tilbake til samfunnet etter endt soning.

– For å kunne garantere folk en vei tilbake må man sørge for at innsatte har en utdannelse og en jobb. Dette prosjektet jobber veldig målrettet mot akkurat det, sier Strande.

Knut Rødningsby

Knut Rødningsby er fengselsførstebetjent i Vestoppland fengsel. Han sier prosjektet har hatt mye å si for alle, både innsatte og ansatte.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Og prosjektet har hatt store ringvirkninger, ikke bare for de innsatte, men også for de ansatte.

– De innsatte føler seg sett og hørt på en helt annen måte. Før var det vi fengselsansatte som måtte gjøre jobben som NAV nå gjør hos oss. Men vi mangler både ressurser og tid til å gjøre en slik jobb. Nå derimot kan vi gjøre jobben vår bedre og de innsatte er positive og motiverte, sier fengselsførstebetjent Knut Rødningsby i Vestoppland fengsel.

Rødningsby er overbevist om at dette er riktig vei å gå.

– Vi er ikke i tvil. Dersom man skal jobbe mot en tilbakeføringsgaranti må NAV inn i fengselet, sier han.

– Viktig jobb

Arbeidsdepartementet og statssekretær Gina Lund (Ap), har selv vært på Gjøvik og sett på den jobben de har gjort. Hun er klar over at dette er en viktig jobb og at det disse prosjektene avdekker er viktig for framtiden.

– Vi ser at det å sørge for jobb og utdanning for de innsatte er vesentlig for at de skal klare seg på utsiden. Dette er utrolig viktig og den jobben må starte tidlig, sier hun.

Dersom man klarer å komme seg i jobb etter endt soning sier statistikken at man har 63 prosent lavere sjans for tilbakefall til fengselstilværelsen.

– Det blir spennende og se på evalueringen fra de syv prosjektene, så får vi se hvordan vi kan jobbe videre med dette i framtiden, sier hun. Lund understreker at regjeringen har en jobb å gjøre, men sier at de allerede er godt i gang.

Tøft å komme ut

Daniels møte med virkeligheten etter endt soning viser seg å bli krevende og tøft. Det å bryte med gamle vaner handler om å være rusfri, skape holdningsendringer og tenke nytt.

For de unge, som er den vanskeligste gruppen å hjelpe, har dette vært vanskelig. Heldigvis er han fortsatt en del av prosjektet og får tett oppfølging i sin hjemkommune Oslo.

Prosjektet går nå inn i sitt siste år, først når dette året er over vil regjeringen ta stilling til hva og hvordan de skal jobbe mot en tilbakeføringsgaranti i framtiden.