NRK Meny
Normal

Kirkestriden på Tynset: Prosten tar permisjon

Prost Knut Nordhaug i Nord-Østerdal går ut i studiepermisjon fram til 1. februar. Han har stått sentralt i den betente kirkestriden på Tynset, og det kirkelige fellesrådet har tidligere bedt ham om å gå.

Tynset kirke

Kirka på Tynset har vært lammet av konflikt.

Foto: Frode Meskau / NRK

Sognepresten vil bruke helga på å bestemme seg for om hun fortsetter på Tynset eller ikke, og vil trolig ikke komme med en avgjørelse før på tirsdag eller onsdag.

Bråket blant kirkefolket på Tynset har pågått over lengre tid. Sognepresten sa hun ikke orket mer og ville slutte. Kirkeansatte har vært sjukmeldte eller jobbet hjemmefra.

Prostens lederstil har blitt påpekt som problemet. Det Kirkelige Fellesrådet i Tynset ba om at prost Knut Nordhaug og den daglige lederen på Kirkekontoret måtte gå av. Konflikten har sittet så dypt at biskop Solveig Fiske har blitt bedt om å gripe inn.

Torsdag kveld var det møte med biskopen samtidig som at et 40-talls personer samlet seg for å støtte sogneprest Anne-Inger Lunner.

Ut i permisjon

På møtet mellom Fellesrådet og biskopen ble det klart at prost Knut Nordhaug går ut i studiepermisjon til den 1. februar.

Han vil ikke kommentere saken til NRK, men sier følgende i en sms: «Jeg ønsker å gi rådene ro til å arbeide videre».

Han bekrefter også at han fortsetter på et studiearbeid han begynte på for et og et halvt år siden.

Samtidig vil Fellesrådet på Tynset nå gå aktivt inn og ta grep og styring over hva som skjer på Kirkekontoret på Tynset.

Fortsatt ikke bestemt seg

Sogneprest Anne-Inger Lunner vil foreløpig ikke kommentere hva det har å si for hennes stilling. 19. september skrev hun følgende på sin Facebook-side:

«Kjære alle tynsetinger. Det er med sorgtungt hjerte jeg deler at jeg om noen måneder slutter som prest i Tynset. Dette har vært den vanskeligste beslutningen hittil i livet.»

Det er likevel på det rene at hun foreløpig ikke har levert en skriftlig oppsigelse, og hun har ikke bestemt seg for om hun velger å forsette eller ikke.

I en sms til NRK skriver hun at i samråd med fellsrådet har bestemt seg for å bruke helga til å tenke. Hun hadde ikke forventet at utfallet av møtet på torsdag skulle bli at prosten går ut i studiepermisjon.

«Utfallet av møtet ble annerledes enn det jeg hadde trodd, men jeg vet ikke om det er nok for at jeg skal stå i stillingen.», skriver sognepresten i SMS, og vil altså bruke helga til å bestemme seg.

Tynset kirkelige fellesråd håper hun fortsetter.

– Det er klart at vi har et ønske om at hun skal bli, sier leder Inger Elise Næss.

Setter ned gruppe

Et 40-talls personer samlet seg på Tynset torsdag kveld for å støtte sogneprest Lunner. Og nå gjør fellesrådet flere grep for å bedre situasjon.

– Det skal nedsettes en mindre arbeidsgruppe bestående av biskopens personalsjef, et medlem fra Tynset kirkelige fellesråd, en representant for de ansatte og direktør fra Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA), Frank Grimstad. Gruppa skal se på tiltak for å sikre et godt arbeidsmiljø, sier Næss.

Nå gjør fellesrådet flere grep. Det har tidligere erklært mistillit til kontorets daglige leder. Nå er samarbeidet med Alvdal sokneråd er sagt opp, og dermed mener fellesrådet at de ikke har bruk for den faglige lederen lenger.

– Vi skal snart ha et møte med Alvdal sokneråd for å se videre på oppsigelsen av den avtalen.

Tynset kirke

Striden i Kirka i Tynset har vært lammende.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Mulig streik kan ramme Gjøvikbanen

    En streik i Bane NOR kan ramme Gjøvikbanen, skriver OA. Mandag er det mekling mellom Spekter og LO Stat/YS hos Riksmekleren. Blir ikke partene blir enige innen midnatt natt til 27. februar, kan ansatte i Bane NOR bli tatt ut i streik.

  • Lillehammer sikret bronsemedalje

    Lillehammer sikret seg bronsen i årets hockheyliga etter tap 3-4 for Sparta idag. Storhamar er forlengst seriemestere. I sluttspillet gjelder det å være best av sju kamper. Tirsdag til uka venter oppgjør mot Storhamar på hjemmebane.