NRK Meny
Normal

Øygard til jenta på Skype: «Gull fortjener gull»

Dommerne i rettssaken mot Rune Øygard (53) ber torsdag om en grundigere gjennomgang av Skype-samtalene mellom den fornærmede 16-åringen og tiltalte. Øygard har tidligere innrømmet «griseprat» i disse samtalene.

Rune Øygard

Rune Øygard (53) risikerer inntil 10 år bak lås og slå dersom dommerne finner han skyldig i seksuell omgang med den fornærmede da jenta var bare 13 år gammel.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Rettssaken mot overgrepssiktede Rune Øygard (53) har pågått i fire uker i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer, og totalt 52 vitner har forklart seg for dommerne.

I dag er det klart for prosedyrene, der aktor Thorbjørn Klundseter og den tiltaltes forsvarer Mette Yvonne Larsen skal drøfte bevisene og rådgi dommerne om hvordan de mener bevisene bør vektlegges når skyldspørsmålet skal vurderes.

Fagdommer og administrator Torunn Kvisberg ba torsdag morgen om gjennomgang av Skype-samtalene mellom fornærmede og tiltalte, før partene går løs på prosedyrene.

«Gull fortjener gull»

Den 80 sider lange Skype-loggen er en del av bevismaterialet i saken mot Øygard.

Aktor Thorbjørn Klundseter leser opp utdrag fra flere samtaler i retten torsdag. I den ene samtalen forteller jenta om noe hun har kjøpt, og Øygard svarer: «Gull fortjener gull» og «Kjempejente i gull :-*». Jenta skriver videre: «Du som er kjæresten min» og «Megagutt i gull».

Aktor forteller også om utstrakt bruk av hjerter og kyssefjes både fra Øygard og jenta.

Tiltalte har tidligere i rettssaken erkjent «griseprating» med ungjenta på Skype, noe som også har vekt sterke reaksjoner i hans omgangskrets og i Arbeiderpartiets ledelse - inkludert statsminister Jens Stoltenberg.

– Når det gjelder Skype, overgikk jeg en grense som jeg er skamfull for i etterkant. Men jeg har aldri sett henne naken, jeg har aldri hatt den seksuelle kontakten som denne saken går ut på. Jeg har vært naiv, men jeg vil ikke dømmes, jeg vil ikke settes i fengsel for noe jeg ikke har gjort, sa Øygard i retten den 11.oktober.

– Har som formål å konspirere

I sin prosedyre langet statsadvokat og aktor Klundseter ut mot vitner og mot kritikken som har kommet mot etterforskningen.

Særlig den profilerte PR-rådgiveren Elizabeth Hartmann fikk på pukkelen. Klundseter vendte seg mot dommerne og argumenterte hardt for at Hartmann ikke visste hva hun snakket om, og at retten kunne spart seg for hennes vitnemål.

Statsadvokaten fyrte også av mot forsvarer Larsen. i det han påpekte at bevisførselen i saken har vært «mer omfattende enn nødvendig».

Risikerer ti år i fengsel

Ordføreren i Vågå kommune i Oppland er tiltalt for å ha forgrepet seg på en mindreårig jente et femtitalls ganger i perioden 2009-2011. Jenta var 13 år da de angivelige overgrepene skal ha startet.

Ordføreren har vedgått «griseprating» med jenta på Skype, og innrømmer å ha sovet i samme seng som henne på overnattingsreiser. Han nekter likevel straffskyld i henhold til tiltalen, og stiller seg uforstående til overgrepsanklagene mot ham.

Øygard risikerer inntil 10 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i å ha hatt seksuell omgang med jenta da hun var 13 år gammel, og inntil seks års fengsel dersom han blir funnet skyldig i de samme forholdene etter at jenta fylte 14 år.

Vil bli ferdig tidligere enn planlagt

Hovedforhandlingene avsluttes trolig torsdag, selv om rettssakens siste dag etter planen er fredag, Partene i saken har varslet at de heller vil bli ferdige med prosedyrene på overtid i dag.

Helt til slutt vil partene få anledning til å gi en siste kommentar. Øygards forsvarere har sagt at de tviler på at han kommer til å benytte seg av denne retten

Deretter vil dommerne trekke seg tilbake for å vurdere bevismaterialet og komme frem til en dom. Det er foreløpig uvisst når dommen faller.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.