NRK Meny
Normal

Privat rypejakt til 240 000 i året

Dårlig rypeår skremmer ikke interessen for privat terreng. Tvert imot. Den øker! Nylig ble to private jaktfelt i Forollhogna i Nord-Østerdal leid ut for 240 000 kroner i året.

Rype i Forollhogna

Eksklusiv rypejakt i Forollhogna i Nord-Østerdal.

Foto: Tove Hammervik Flø

– Jo dårligere rypebestand, dessto mer ettertraktet er det å leie private områder å jakte i, sier fagkonsulent Hans Ole Solberg i Hedmark Jeger og Fisk.

140 000 billigst

– Prisene på privat grunn er omtrent like galopperende som boligmarkedet. Private områder leies for opptil flere hundre tusen av de som ønsker å sikre seg egne terreng, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund til Dagens Næringsliv .

Før årets rypejakt ble seks områder i Forrollhogna lagt ut på åpen anbudsrunde med femårs-kontrakter. To av feltene på 12.000 dekar gikk for 240 000 kroner per år for femårs-perioden, mens de billigste, ifølge Hans Ole Solberg, gikk for oppunder 150 000 kroner.

– Det er enten folk med høyere inntekt enn meg, eller store bedrifter som har råd til å leie private jaktfelt til 240 000 kroner i året, sier fagkonsulent Hans Ole Solberg i NJJF Hedmark.

Indrefilet

– Disse feltene har vært leid ut, og derfor ikke tilgjengelig for allmennheten, så lenge jeg har drevet rypejakt (1977),sier Solberg.

Han beskriver de private jakt-områdene som ligger i Os kommune, som indrefilet for rypejakt.

– Selv om det er tomt for rype andre steder, er det alltid rype her, sier Tor Ole Solberg.

Og det er eksklusiv jakt det er snakk om.

– Et jaktfelt på 12.000 dekar tilsier at maksimalt seks jegere med gode hunder kan jakte samtidig. Lysten på rypejakt øker jo mindre rype det er, sier fagkonsulent Hans Ole Solberg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND