Boligprisene: Hamar og Gjøvik øker mest

Hamar og Gjøvik blir mer og mer attraktive byer å bo i. Lillehammer stagnerer. Det tyder de nye pristallene på boliger på.

Tordenskjolds hage, Gjøvik

Boligprisene stiger kraftig i Gjøvik.

Foto: Eiendomsmegler 1

Hamar og Gjøvik har nemlig en kraftig prisvekt på boliger, mens Lillehammer har en klart svakere prisvekst. I Gjøvik og Hamar var årsveksten i andre kvartal henholdsvis 11,2 og 10,6 prosent. I Lillehammer var den halvparten, 5,9 prosent.

Dermed fortsetter trenden en har sett i noen år, og de to byene er i ferd med å ta igjen Lillehammer.

Les: Her vil flere og flere bo

– Ikke dyrere

– Mange har hevdet at Lillehammer har svakere prisvekst fordi det er dyrere der, og fordi prisene har steget så mye tidligere. Våre analyser viser imidlertid at det er relativt små prisforskjeller mellom Lillehammer, Hamar og Gjøvik. Det sier direktør Magnus Aasen i EiendomsMegler 1 i Hedmark.

Ifølge Aasen er leilighetene dyrest i Lillehammer, mens eneboligene er dyrest i Hamar. Gjøvik er rimeligere enn både Hamar og Lillehammer. I Hamar har prisene på leiligheter steget med 61 prosent de siste årene. Eneboliger har steget med 72 prosent.

– Hamar har til tider vært i Norgestoppen, sier Aasen.

Aasen peker på følgende forklaring på prisforskjellene:

– Vi ser at kommuner med pendleravstand til Oslo øker klart mest, og i tillegg er det sterk vekst i og rundt mange byer. Vi ser den samme tendensen i Innlandet ved at Gjøvik, Hamar, Løten, Kongsvinger og Sør-Odal har sterk prisvekst. Selv om avstanden mellom Gjøvik og Oslo ikke er mye kortere enn Lillehammer til Oslo, så tror vi likevel det er medvirkende til at Gjøvik har høyere prisvekst enn Lillehammer, i tillegg til at prisene har ligget høyere i Lillehammer, sier Aasen.

Han tror at trenden for Innlandets del vil fortsette med utbygging av jernbane og at næringslivet her klarer seg bedre enn for eksempel Vestlandet etter oljekrisa.

Sentrumsnært

Magnus Aasen

Administrerende direktør Magnus Aasen i Eiendomsmegler 1 tror prisveksten vil fortsette i Hamar.

Foto: Eiendomsmegler 1

Mellom de fem større byene i Innlandet er boligprisene klart høyere i mjøsbyene Gjøvik, Lillehammer og Hamar enn i Elverum og Kongsvinger. Selv om boligprisene har steget relativt mye i alle byene, så er det mange rimelige familieboliger en kort kjøretur unna.

Og de virkelig høye prisene finner en bare noen få steder:

– Vi ser at de høye boligprisene i hovedsak begrenser seg til de sentrumsnære områdene i byene. Kvadratmeterpriser på over 19.000 kroner for eneboliger er begrenset til noen få og sentrumsnære områder i Gjøvik, Hamar, Lillehammer og Elverum, i tillegg til Ottestad i Stange, som ligger sentrumsnært til Hamar. En kort kjøretur unna dropper kvadratmeterprisene til 15.000 kroner og lavere, sier Aasen.

Forundret

Daglig leder i Eiendomsmegler 1 i Lillehammer Thomas Heimdal er forundret over at forskjellene i prisutvikling fortsetter mellom Mjøsbyen. Hamars vekst mener også han henger sammen med nærheten til Oslo. Han tror forskjellene mellom Gjøvik og Lillehammer skyldes større vekst i arbeidsplasser i Gjøvikområdet, og peker spesielt på Raufoss.