NRK Meny
Normal

Prisdryss til Innlandet

Gleden var stor, da Britt Karin Larsen og Bente Ingholm Hemsing takket for prisene de fikk under åpningen av litteraturfestivalen på Lillehammer.

Bente Hemsing og Finn Eckbo

Bente Ingholm Hemsing overrekkes Eckbos Legaters Kulturpris av Finn Eckbo.

Foto: Arne Sørenes / NRK

To av tre prismottakere under åpningsforestillingen av Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene på Lillehammer kommer fra Hedmark og Oppland.

Britt Karin Larsen var en av to mottakere av Doblougprisen, i tillegg til lyriker og forfatter Torild Wardenær.

Takket bestemoren

Juryen beskriver Larsen som en produktiv, allsidig og engasjert lyriker og forfatter. Videre begrunnet den prisen slik:« Forfatterskapet har en samfunnskritisk profil og et klart debattpotensial og teller i overkant av 30 verk i ulike sjangre.[ ...] Det er særlig med historiske romanserier at hun tar en særegen plass, som minoritetenes dikter.»

– Jeg har lyst til å takke noen av dem som var med fra begynnelsen, blant annet en gammel lærerinne som oppfordret oss ungene til å skrive om andre enn oss sjøl, at vi skulle dikte opp andre. Og dermed ble nesten alt mulig. Så vil jeg også takke bestemora mi, som svarte på brevene mine, sjøl om vi bodde i samme hus, sa forfatter Britt Karin Larsen Elverum på scenekanten, til latter fra salen.

Larsen, som debuterte som lyriker i 1978 med «5mg blues og andre dikt», takket også lyriker Rolf Jacobsen fra Hamar, som leste og ga tilbakemeldinger på de første diktene hun skrev, som ingen forlag ønsket.

– En bauta i bakgrunnen

Bente Ingholm Hemsing er mammaen til Hemsing-søstrene, Ragnhild og Eldbjørg. Hun er også er fiolinist, spiller hardingfele, er komponist, musikkpedagog og leder for Austnorsk folkemusikksenter.

Britt Karin Larsen

Forfatter og lyriker Britt Karin Larsen takket blant andre bestemoren i takketalen.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Hun ble tildelt Eckbos Legaters Kulturpris, som deles ut for 12. gang i 2014. Mottakeren får 250 000 kroner i prispenger. Hensikten med prisen er, ifølge utdeler Finn Eckbo, å sette søkelyset på god kulturformidling og prisen skal fungere som en påskjønnelse for vinnerne, i tillegg til alle som befatter seg med kulturfeltet.

– Bente er en formidler og inspirator. Hun holder seg beskjedent i bakgrunnen, men er allikevel arkitekt bak det jeg vil kalle Hemsing-fenomenet og Valdres-fenomenet, spesielt gjennom folkemusikklivet i Valdres, sa Eckbo.

Videre beskrev han henne som en bauta som sto i bakgrunnen, nemlig «moderen».

– Det er en ære å få prisen, jeg vil selvfølgelig dele den med familien min. Jeg har hele tida vært opptatt av at kunsten også skal nå et publikum. Jeg blir inspirert av å jobbe med barn og unge, mye av grunnlaget legges i tidlig alder. Unger er nysgjerrige og de fortjener det aller beste, sa en blid prisvinner fra scenen.

Undset preget åpningen

Årets Litteraturfestival på Lillehammer åpnet på fødselsdagen til Sigrid Undset, som bodde i Lillehammer og som også inspirerte til «Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene» som først ble arrangert i 1995. Nobelprisvinneren preget også kveldens forestilling. Ellen Horn opptrådte i rollen som Undset.

– Det rører meg dypt å feire Undset med forfattere og Pussy Riot som er under sterkt press for å si sin mening. Undset var en ekstra tydelig og uredd stemme i sin samtid. Hun talte nazismen og Hamsun imot før krigen brøt ut, forteller Horn.

Under åpningsforestillingen gikk hun inn i forfatterskapet på et tidspunkt hvor mye stod på spill, da Undset ble nødt til å forlate Bjerkebæk (hennes hjem i Lillehammer) og Norge på grunn av okkupasjonen i 1940.

Fokuset under årets Litteraturfestival er ytringsfrihet, samfunnsforhold og litteratur i Russland og Øst-Europa, sterke nordiske forfatterskap, ny, norsk dramatikk, poesi og mat.

Ellen Horn spiller Sigrid Undset

– Det rører meg dypt å feire Undset med forfattere som er under strekt press for å kunne ytre seg.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND