NRK Meny
Normal

Fikk pris for hagen på Hovelsrud

Marianne Olssøn og Ingeborg Sørheim mottok i dag Kulturlandskapsprisen 2012 på Hovelsrud gård på Helgøya. Og hagen på Hovelsrud er like vakker i regn som i finvær.

Marianne Olssøn og Ingeborg Sørheim mottok i dag Kulturlandskapsprisen 2012 på Hovelsrud gård på Helgøya. Og hagen på Hovelsrud er like vakker i regn som i finvær.

Fikk pris for vakreste hage

Marianne Olssøn og Ingeborg Sørheim jobber for å bevare og spre kunnskap om hagene som før var å finne på en del av gårdene rundt Mjøsa, men som er i ferd med å forsvinne. Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum kom til Hovelsrud gård mandag for å gratulere de to vinnerne og dele ut prisen på 50.000 kroner.

SE VIDEO:

På Hovelsrud gård på Helgøya kan du blant anna vandre rundt i den nyrestaurerte hagen fra 1840-åra:

Opplev hagen på Hovelsrud

Like vakker i regn

Til tross for regnværet var omgivelsene storslåtte og hagen like vakker.

Marianne Olssøn og Ingeborg Sørheim får prisen for sitt arbeid med å bevare og spre kunnskap om de gamle hagene på gårdene rundt Mjøsa. Hager som er en del av kulturlandskapet og gårdenes historie, som på Hovelsrud.

Hagelandskapsprisen 2012.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum overrekker Kulturlandskapsprisen til Marianne Olssøn og Ingeborg Sørheim.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Det tok to år å gjenskape den praktfulle hagen som ble ble anlagt på midten av 1800-tallet av Mariannes tippoldefar. Med årenes løp forsvant hagen og jorda ble brukt til andre ting. Bærbusker og frukttrær måtte vike for kornåkre.

Også grønnsakhagen er tilbake der den sto. I sommer har Marianne åpnet gården og hagen for publikum og interessen har vært stor. I tillegg til ønsket om å videreformidle gammel gårdshistorie og hagenes betydning, er håpet at dette kan bli en tilleggsnæring til den vanlige gårdsdriften med korn og kyllingproduksjon.

Kulturlandskapsprisen deles ut av landbruks- og matdepartementet i samarbeid med Norsk Kulturarv.