NRK Meny
Normal

Presser gress til saft for gris

Denne juicen er framtidas grisemat. Til høsten skal griser i Stange for første gang få saft av presset gress istedenfor importert kraftfôr.

Forsker drikker juice

GRØNN GRÜNDER: Wout Mutsaers tror grisen vil like ferskpresset gress-saft.

Foto: Ola B Strande / NRK

– Det er godt, sier gründer Wout Mutsaers, og heller nedpå. Det smaker som appelsinjuice, påstår han.

Vår reporter på stedet mener det smaker som gress. Altså gresselig godt. Men det er nå uansett grisen som skal ha safta. Og:

– En gris spiser egentlig alt, sier Mutsaers.

Ta bort trevlene

Det er vanlig å gi norske griser gress. Men da til lek og hygge. Ikke som mat. Gress inneholder nemlig så mye trevler at det er mat for drøvtyggere.

Men nå har gründeren funnet en metode å skille gress-saften fra trevlene.

– Se her, sier Mutsaers som egentlig er rådgiver på gris ved Norsk Landbruksrådgiving Innlandet, her har vi produsert gress-saft.

Griser

SPISER ALT: Også gress-saft.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Saftpressa står ute på jordet hos bonde Nils Olve Gillund i Stange. Det er grisene hans som er forsøksgriser.

I dag får de en blanding av myse og kraftfor. Nå skal Gillund bytte ut mysen med gress-saft.

– Gress produserer jeg på gården. Gress-saft inneholder mye protein og det gjør at vi kan redusere kraftfôr-bruken, sier bonden.

Ferskpresset

Grisebonde med griser

EGNE RESSURSER: Bonde Nils Olve Gillund bruker gjerne eget gress framfor kraftfôr til å lage mat til grisene sine.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Juicen må presses med en gang gresset er slått. I tidsrommet mellom slått og innpakking av vanlig fôr, så taper gresset både energi og proteiner.

Men som ferskpresset, kortreist gress-juice på dunk, beholder den næringen bedre. Og trevlene som blir igjen, kan gis til drøvtyggere.

Nå skal de prøve seg fram med blandingsforhold og mengde for å se hva grisen trives best med.

Mindre import

Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge. Lokale samarbeidspartnere er Norsvin, Felleskjøpet, Nortura, NIBIO, Miljøfôr Norge og Hedmark Kunnskapspark.

Målet er at andelen av norske råvarer i svinefôret skal økes fra 70 til nesten 100 prosent.

– Hvis dette kan øke andelen norske råvarer i fôret så er det positivt. Det fine med gress er at det kan produseres nesten over alt, også steder der du ikke kan dyrke noe annet, sier Anne Ingvoldstad i Felleskjøpet.

Presser gress til saft for gris

SAFTPRESSE: Hver grisebonde kan han saftpresse i egen eng om prosjektet blir vellykket.

Foto: Ole B Strande / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang