NRK Meny
Normal

Premierer elever for å være på skolen

Gausdal videregående skole premierer elever som har null timer og null dager fravær. – Tror ingen har gjort noe lignende, sier rektor.

Elevene ved Gausdal videregående sitter på rekke og rad

POPULÆRT: Både elever og lærere samlet seg på Gausdal videregående da de første gavekortene ble trekt i dag. Fire elever med null fravær ble 250 kroner rikere.

Foto: Geir Randby / NRK

Skolen trekker hver måned fire gavekort på 250 kroner blant elevene som har null timer og null dager fravær i løpet av de siste tretti dagene. I dag ble de første premiene delt ut. 96 elever var med i trekningen.

Rektor Erland Sandvik i kantina på Gausdal videregående skole

FORNØYD: Rektor ved Gausdal videregående skole, Erland Sandvik, mener tilstedeværelsesprosjektet er positivt.

Foto: Geir Randby / NRK

– En fjerdedel av elevene har null fravær. Det synes jeg er et veldig flott resultat, men håper selvfølgelig at det blir enda flere neste måned, sier rektor ved Gausdal videregående skole, Erland Sandvik.

Han forklarer at tilstedeværelsesprisen skal fungere som en gulrot og en liten konkurranse. Han håper elevene tenker ekstra gjennom om de er nødt til å være borte fra skolen.

– Jeg hadde besøk av en lærer på kontoret mitt her om dagen. Han fortalte om en elev som var forbanna fordi han skulle ha kjøretime og dermed ikke fikk nullfravær i september, ler Sandvik.

Mener elevene trenger motivasjon

Marius Jonasen var en av elevene som hadde null fravær i september og som måtte frem på podiet foran alle medelevene og ta imot premien i dag.

– Det var litt flaut. Den eneste jeg håpa på var å ikke måtte gå opp dit og ta imot premie, gliser han, men legger til at han kommer til å prøve å vinne gavekort neste måned også.

Marius Jonassen på Gausdal videregående skole

GLAD: Marius Jonasen vant ett av de fire gavekortene og vil forsøke å vinne også neste måned.

Foto: Geir Randby / NRK

Jonasen forteller at opplegget er fint og tror det kommer til å få ned fraværsstatistikken.

– Det er fint at man kan få en premie for å gå på skolen, sier eleven.

Selv er han stolt av seg selv for å ha vært på skolen alle dagene i måneden og mener det er viktig når det gjelder å få med seg ting.

Se også tv-reportasje fra Gausdal videregående. Artikkelen fortsetter under videoen:

Gausdal videregående premierer elevene for å ha null fravær.

Elevrådet er positive

Også nestleder i elevrådet, Marit Haugen, mener tilstedeværelsesprisen er et godt tiltak.

– Jeg synes flere skoler burde starte med dette. Fravær er en stor utfordring, sier hun.

Marit Haugen blir intervjua på Gausdal videregående skole

Nestleder i Elevrådet, Marit Haugen, mener flere skoler burde vurdere samme tiltak.

Foto: Geir Randby / NRK

Haugen medgir at det er litt pussig at man må ha motivasjon i form av en premie for å gå på skolen, men mener det kan bedre motivasjonen til de som skulker skolen.

– Det har vært mye snakk om premien i gangene. Folk er veldig positive til det, forteller hun.

Har flere tiltak

Kunnskapsdepartementet sier til NRK at dette er en sak for den enkelte skole og skoleeier.

– Statsråden ønsker ikke å kommentere hva denne enkelte skolen gjør, men forutsetter at skolene følger regelverket, skriver departementet til NRK.

Sandvik forteller at premien bare er en liten del av det skolen ellers jobber med for å få ned fraværsstatistikken. Han er usikker på om dette har noe å si for elever som har et stort fravær.

– Det viktigste er det som skjer i klasserommene. Lærerne må skape kvalitet i undervisningen og oppfølging av elevene er helt klart det viktigste, sier han.

Lapper med navnene på elever som ikke har vært borte fra skolen

LAPPER: 96 elever var med i trekningen om å vinne gavekortene.

Foto: Geir Randby / NRK

Fylkesopplæringssjef Inge Myklebust har tidligere uttalt til skolens hjemmesider at han mener det er flott at skolen tenker kreativt for å redusere fravær.

– Det som er fint med dette er at det ikke er snakk om noe straff for fravær, men en ekstra oppmuntring for å møte på skolen hver dag. Det er stor forskjell på de to faktorene, påpeker Myklebust.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.