Hopp til innhold

Preges fortsatt av Tsjernobyl

Sauebonde Laurits Sønstebø må fremdeles drive nedfôring av dyrene sine. 20 år etter Tsjernobyl-ulykken merker han fortsatt ettervirkningene.

Sauebonde Laurits Sønstebø
Foto: Laurits Sønstebø

Se Dagsrevyen sin reportasjen fra den dagen ulykken inntraff her!  

Sauebonden på Fokstua på Dovrefjell bor i et av de områdene her i landet som tok i mot mest radioaktivt nedfall fra Tsjernobyl.

Han visste det ikke da, men atomulykken tusenvis av kilometer fra Dovrefjell, skulle komme til å prege jobben hans i alle de 20 årene som har gått.

- De var i grunnen en nokså sjokkartet opplevelse. Over nattet var sauekjøtt ikke menneskemat lenger, sier 54-åringen til NRK.

Norge rammet hardt

Det var om natten til 26. april 1986 at reaktor 4 ved atomkraftverket i Tsjernobyl i tidligere Sovjetunionen eksploderte. 

På grunn av vind- og værforhold ble deler av Norge betydelig forurenset av det radioaktivt nedfallet som fulgte i ukene og månedene etterpå.

Ved siden av det tidligere Sovjetunionen var nemlig Norge den nasjonen det som ble mest påvirket av reaktorulykken. Både sauebønder og reinsdyrsnæring ble rammet hardt. 

Cesium i sau

Våren 1986 ble det født 528 lam i sauefjøset hos Laurits Sønstebø. Ved St. Hans-tider ble alle sauene sendt på fjellbeite - i en utmark som var radioaktiv.

Tsjernobyl-ulykken
Foto: Scanpix

 

Så da sauene kom hjem fra fjellbeitet var de fulle av det radioaktive stoffet Cesium - og totalt uegnet som menneskeføde.

Løsningen ble det som kalles nedforing. Sauene ble matet med rent for, til cesium-innholdet var så lavt av dyrene kunne slaktes.

- Vi håpet at dette ble en kort affære, noe som viste seg at det ikke ble. Ulykken vekket meg som naturvernet i forhold til å ta vare på nærområdene og kloden vår, forteller Sønstebø.

400 millioner i tiltak

Til nå har norske myndigheter brukt mer enn 400 millioner kroner på ulike tiltak for å bøte på skadene etter atomkraftulykken.

De mange tiltakene har blant annet vært nedfôring med rent fôr, gjødsling for å hindre opptak av cesium i planter og bruk av stoffer som reduserer opptak av cesium i dyr.

Flere saker fra Innlandet