Hopp til innhold

Stridstema i retten: Har Maarud enerett på ordet «potetgull»?

I dag har potetgullprodusenten Maarud fra Sør-Odal enerett på ordet «potetgull». Men nå vil konkurrenten Kims frata dem eneretten på ordet.

Potetgull

ENERETT: Maarud ønsker fortsatt å være eneste chips-fabrikant som bruker ordet 'potetgull'.

Foto: Stein Hage, NRK

Potetgull, chips, franske poteter, kjært barn har mange navn. Men bare Maaarud har lov å kalle sitt produkt for potetgull. Kims har til nå kalt sitt produkt for potetchips.

Men konkurrenten, med fabrikk på Skreia på Toten, mener nå at ordet potetgull er blitt allemannseie, og at de derfor også kan bruke det på sine chips.

I dag starter saken mellom de to chips-fabrikantene i Oslo tingrett.

Varemerkeregistrert

Den tradisjonsrike potetgullprodusenten i Sør-Hedmark har varemerkeregistrert ordet «potetgull» Det gjør at ingen andre aktører får bruke samme betegnelse.

Det vil altså Kims ha slutt på, de krever at Maaruds varemerkeregistrering kjennes ugyldig.

Chips

Hva heter dette? Chips? Eller potetgull?

Foto: Colourbox

– Vi gjør ikke dette for å være kjipe. Men vi synes det er upraktisk og unaturlig at vi ikke kan snakke samme språk som nordmenn flest, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Orkla Confectionery & Snacks Norge, hvor Kims-merkenavnet inngår, til E24.

Det norske ordet for chips

– Potetgull er for lengst etablert på folkemunne som det norske ordet for chips. Alle andre enn oss kaller jo chipsen vår for potetgull. Det har vi aldri gjort, siden vi ikke får lov. Det ønsker vi endret, sier Rønning til nettstedet E24.

– Vi mener varemerkeregistreringen mangler særpreget som loven krever, forklarer Rønning.

Men Maarud er ikke enige i det. Til Aftenposten tidligere i august sa Maarud-ledelsen at de har brukt hundrevis av millioner på å bygge opp varemerket «potetgull».

Maarud tok i bruk betegnelsen for 79 år siden. De vil fortsatt ha enerett på ordet.