NRK Meny
Normal

Populære drone-selfies

LILLEHAMMER (NRK): Salget av droner er blitt femdoblet i løpet av to-tre år. Men ikke alle kjenner til de strenge reglene for bruk av droner.

Drone flyr i lufta, flybilder over Skårsetsaga i Lillehammer, filmer droneflyger, fjernkontroll, bilder av droner i butikk, intervju med Luftfartstilsynet

LURT Å ØVE FØRST: Nils-Ola Kvikstad anbefaler førstegangskjøpere å lese bruksanvisningen grundig. (Foto: Ludvig Jenhaug Ringlund).

– Det er morsomt å se seg selv ovenfra. Turen får en helt ny dimensjon når man kan ta bilder av seg selv fra stor høyde, sier Nils-Ola Kvikstad fra Lillehammer.

Det er nå mulig å kjøpe drone med kamera for noen få hundre kroner. Kvaliteten er blitt bedre og bedre, samtidig som prisene er blitt lavere. Salget er gått rett til himmels.

Krav til aktsomhet

Men det har vært episoder de siste årene med klare brudd på både sikkerhet og personvern. Kvinner som har solt seg toppløse, har plutselig oppdaget en drone i nærheten, og småfly har opplevd nesten-kollisjoner.

Ikke alle kjenner til lovverket som nå er utformet for å forebygge farlige og uønskede hendelser.

Bente Heggedal, flyoperativ inspektør i Luftfartsverket.

Bente Heggedal, flyoperativ inspektør i Luftfartsverket.

Foto: NRK

– Hvis du ikke har en operatørtillatelse fra oss, og bare er en privatperson som har kjøpt deg en drone, så kan du kun bruke bildene i familie-sammenheng eller på et lukket sosialt nettverk, sier Bente Heggedal, flyoperativ inspektør i Luftfartsverket.

Kvikstad anbefaler alle førstegangskjøpere å lese bruksanvisningen nøye og ikke være overmodige.

– Øv deg først i områder med liten risiko, slik at du lærer deg styringen så godt som mulig.

– Jeg har lagt ut noen videoer på youtube, slik at de er lette å hente opp hvor som helst. Vi besøkte et vennepar i helga, og de syns det var artig å se bilder fra deres hytte fotografert fra dronen vår.

POPULÆRT: Dronene blir stadig billigere og bedre.

POPULÆRT: Dronene blir stadig billigere og bedre.

Foto: Ludvig Jenhaug Ringlund