Gjorde ikke jobben sin?

Politimesteren i Hedmark vil finne ut om politiet i Ringsaker gjorde jobben sin da de etterforsket to restaurantbranner i Brumunddal.

Pizzaman i Gamlegata i Brumunddal er den andre innvandrer-restauranten som har vært utsatt for brann
Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Les også Etterlyses etter restaurantbranner

I april i år ble to pizzarestauranter i Brumunddal påtent med kort tids mellomrom. Det var leiligheter over de to pizzarestaurantene, og brannene ble derfor etterforsket etter mordbrannparagrafen. For kort tid siden henla politiet saken. NRK Hedmark og Oppland snakket i går med beboere i leilighetene over restaurantene som brant. De var frustrerte over at politiet henlegger saken. Brannen har skapt frykt blant beboerne, sier 80 år gamle Eva Sofienlund, som bor i en av leilighetene.

- Det må da la seg gjøre å få oppklart en sånn sak. Folk blir redde når ingen blir tatt, sier hun.

 

Tormod Bakke
Foto: Karianne Dobloug/ Hedmark politidistrikt

Henla saken

Politiet har henlagt saken fordi de ikke har opplysninger som kan føre dem videre. Politimester Tormod Bakke vil nå se på om politiet har brukt nok ressurser på å få løst saken.

- Jeg vil se på om politiet har prioritert saken høy nok i innledningsfasen av etterforskinga, fordi det er en viktig fase av etterforskinga, sier Bakke.

For få ressurser

Politiet i Ringsaker innrømmer at de på grunn av knappe resurser ikke har hatt tid til å undersøke alt etterforskingsmateriale som er samlet inn. Knappe ressurser er likevel ingen unnskyldning for at alvorlige saker ikke blir prioritert, mener politimesteren.

-  Hvis man vurderer et tilfelle som svært alvorlig har politiet plikt til å samle ressursene og bruke dem på de viktige oppgavene, så får heller mindre viktige oppgaver ligge, sier Bakke.

Tillit til politiet

Politimesteren tviler ikke på politiets vurdering når de når ser seg nødt til å henlegge saken. Spørsmålet er om politiet kunne ha brukt mer ressurser i etterforskninga, for å skaffe til veie opplysninger, som kunne ført til at saken ikke ble henlagt.

- Erfaringsmessig er det slik at jo mer ressurser en kan bruke tidlig i etterforskningen, jo større er sjansene for at saken blir oppklart, sier Bakke.

Om politiet har prioritert saken høyt nok, gjenstår å se, sier Bakke.