Normal

Politimester opplevde skudd-drama for andre gang

Nattens drama der en politimann ble skutt på med hagle på Vinstra er andre gang politimester Arne Hammersmark opplever at en av hans polititjenestemann blir skutt. Første gang var under Nokas-ranet i Stavanger.

Politimester Arne Hammersmark forteller om nattens drama på Vinstra der en politimann ble skutt på.

TUNG NATT: Politimester Arne Hammersmark har tidligere opplevd at en kollega ble skutt og drept. – Denne situasjonen er helt annerledes, fordi det etter forholdene gikk bra med politimannen, sier Hammersmark. FOTO: LARS ERIK SKREFSRUD/NRK

– Det er en ekstrem og meget dramatisk melding å få at en tjenestemann er beskutt. Da den meldingen kom i går kveld så visste vi ikke om det var alvorlig og hvordan det sto til med politimannen, sier politimester i Gudbrandsdalen, Arne Hammersmark.

Dramatikken startet i 20-tiden da politiet ble tilkalt til et legekontor på Vinstra etter at en pasient skal ha oppført seg truende.

– Tung situasjon

Skyting på Vinstra

POLITI SKUTT PÅ: Det var mange politifolk på Vinstra under aksjonen i natt. Her gjør to politimenn seg klare.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Da politiet ankom hadde mannen forlatt stedet, og politiet reiste hjem til ham. Der ble de møtt av mannen som kom imot dem med en hagle. Betjentene snudde og løp, mens gjerningsmannen avfyrte to skudd.

Et av skuddene traff den ene politimannen i nedre kant av vesten. Han ble sendt til Ullevål sykehus, og det skal etter forholdene gå bra med ham.

Dette er altså andre gang at politimester Hammersmark opplever at en av hans politibetjenter blir skutt i tjeneste.

– Det har jeg prøvd tidligere. Det var da Klungland ble skutt under Nokas-ranet i Stavanger. Det er en veldig, veldig tung situasjon. Denne situasjonen er helt annerledes, fordi det etter forholdene gikk bra med politimannen, sier Hammersmark.

Visepolitimester under Nokas-ranet

Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt av Åsnes-mannen Kjell Alrich Schumann da Nokas ble ranet i Stavanger i 2004. Klungland, som satt i politiets kommandobil, ble truffet av et dødelig skudd fra våpenet til Schumann.

Kjell Alrich Schumann ved politiets kommandobil på Domkirkeplassen i Stavanger

NOKAS-RANET: Kjell Alrich Schumann ved kommandobilen som Klungland satt på Domkirkeplassen i Stavanger under politiets rekonstruksjon av ranet.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Da var Hammersmark visepolitimester i Stavanger. Det var tungt for ham og nok en gang å få melding om at en polititjenestemann var skutt. Da meldingen kom i går visste ingen om det var alvorlig.

– Det er veldig tungt å få beskjed om at politibetjenter er skutt i tjeneste, og det var veldig vanskelig i denne situasjonen fordi vi ikke viste hvordan det gikk med ham. Det gikk heldigvis bra denne gangen.

Men det var nære på at det kunne gått galt i går. Politimannen ble truffet i nedre kant av den skuddsikre vesten.

– Vesten reddet livet hans, sier Hammersmark.