NRK Meny
Normal

Pensjonert politimann: – Har angret hver dag

– Jeg har angret hver dag og jeg angrer i dag. Jeg har hatt det fryktelig tungt. Det sa den pensjonerte politimannen som var med og flyttet en ulovlig skutt ulv i Åmot i mars i fjor.

Ex-poltimann tiltalt for flytting av ulv

Førstestatsadvokat Tarjei Istad fra Økokrim er aktor i saken.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Den pensjonerte politmannen ble i tingretten dømt til 16 dagers fengsel.

Les: Eks-politimann dømt til 16 dager i fengsel

Bakgrunnen for saken var at han ble oppringt av en jaktkamerat som lurte på om han kunne komme og hente ham etter at han hadde jaktet rev. Ex-politimannen visste ikke da at det var skutt ulv. Mannen som skjøt ulven, en 47-åring, er også tiltalt i den store ulvesaken fra Hedmark.

Da politimannen kom til møteplassen, viste kameraten frem tre rever og en ulv han hadde skutt. Eks-politimannen endte med å flytte ulven i sin bil til en koie i nærheten.

La korta på bordet

Aktor Tarjei Istad i Økokrim i Økokrim ba om 18 dagers fengsel i tingretten. Dommen ble 16 dager etter at ex- politimannen hadde lagt alle kort på bordet. I ankesaken i Eidsivating tingrett fortalte førstestatsadvokat Tarjei Istad at det var i forbindelse med etterforskning av ulvesaken at ulveskytinga ble avslørt. Politiet brukte kommunikasjonskontroll i denne etterforskninga. Ex-politimannen la kortene på bordet etter at politiet fant et bilde på telefonen til mannen som skjøt ulven. Der en så ulven henge på koieveggen, med expolitimannens bil i bakgrunnen. Politiet aksjonerte kort tid etter at ulven ble skutt og pågrep 47-åringen som skjøt ulven og den pensjonerte politimannen. Ulven ble da også funnet.

– Angret hver dag

I Eidsivating lagmansrett forklarte den pensjonerte politimannen at han fikk fullstendig panikk da han så at det var en ulv.

– Jeg fikk fullstendig panikk og var ikke meg sjøl. Dessverre sa jeg til slutt ja til å flytte dette dyret en kilometer.

Han fortalte i retten at han har angret hver dag siden, og at han angrer den dag i dag.

– Livet mitt har blitt snudd på hodet, jeg har thtt det fryktelig tungt.

Han fortalte i retten at det å miste jaktretten vil være spesielt tungt. Det har han drevet i hele sin voksne alder, og har blitt ekstra viktig etter at han ble pensjonist. Aktor ba i tingretten om tap av jaktretten i to år, men det ble avvist av tingretten.

– For strengt med fengsel

Forsvarer Helge Hartz mente det var for strengt å dømme mannen til ubetinget fengsel og tap av jaktrett.

– Han visste ikke det var skutt ulv, han fikk panikk og var bare med på å flytte ulven et par kilometer, sa Harz. Han la også til at 47-åringen som skjøt ulven nekter for at han gjorde det bevisst, og at han ikke er dømt.

Aktor Tarjei Istad la blant annet vekt på at det var viktig å reagere strengt fordi mange i Hedmark er imot ulv, og at allmennprevantive grunner talte for en straffeskjerpelse.

– Hans rolle var av stor betydning. Han var med og flytte ulven, sa Istad som også stilte spørsmål ved panikkreaksjonen.

– Det tok femten minutter før ulven ble fjernet, de tok bevisste valg, mente Istad, som også la vekt på at mannen er tidligere politimann.

Aktor ba om ubetinget fengsel i 18 dager og tap av jaktrett i ett år.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang