NRK Meny
Normal

Pensjonert politimann: – Har angret hver dag

– Jeg har angret hver dag og jeg angrer i dag. Jeg har hatt det fryktelig tungt. Det sa den pensjonerte politimannen som var med og flyttet en ulovlig skutt ulv i Åmot i mars i fjor.

Ex-poltimann tiltalt for flytting av ulv

Førstestatsadvokat Tarjei Istad fra Økokrim er aktor i saken.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Den pensjonerte politmannen ble i tingretten dømt til 16 dagers fengsel.

Les: Eks-politimann dømt til 16 dager i fengsel

Bakgrunnen for saken var at han ble oppringt av en jaktkamerat som lurte på om han kunne komme og hente ham etter at han hadde jaktet rev. Ex-politimannen visste ikke da at det var skutt ulv. Mannen som skjøt ulven, en 47-åring, er også tiltalt i den store ulvesaken fra Hedmark.

Da politimannen kom til møteplassen, viste kameraten frem tre rever og en ulv han hadde skutt. Eks-politimannen endte med å flytte ulven i sin bil til en koie i nærheten.

La korta på bordet

Aktor Tarjei Istad i Økokrim i Økokrim ba om 18 dagers fengsel i tingretten. Dommen ble 16 dager etter at ex- politimannen hadde lagt alle kort på bordet. I ankesaken i Eidsivating tingrett fortalte førstestatsadvokat Tarjei Istad at det var i forbindelse med etterforskning av ulvesaken at ulveskytinga ble avslørt. Politiet brukte kommunikasjonskontroll i denne etterforskninga. Ex-politimannen la kortene på bordet etter at politiet fant et bilde på telefonen til mannen som skjøt ulven. Der en så ulven henge på koieveggen, med expolitimannens bil i bakgrunnen. Politiet aksjonerte kort tid etter at ulven ble skutt og pågrep 47-åringen som skjøt ulven og den pensjonerte politimannen. Ulven ble da også funnet.

– Angret hver dag

I Eidsivating lagmansrett forklarte den pensjonerte politimannen at han fikk fullstendig panikk da han så at det var en ulv.

– Jeg fikk fullstendig panikk og var ikke meg sjøl. Dessverre sa jeg til slutt ja til å flytte dette dyret en kilometer.

Han fortalte i retten at han har angret hver dag siden, og at han angrer den dag i dag.

– Livet mitt har blitt snudd på hodet, jeg har thtt det fryktelig tungt.

Han fortalte i retten at det å miste jaktretten vil være spesielt tungt. Det har han drevet i hele sin voksne alder, og har blitt ekstra viktig etter at han ble pensjonist. Aktor ba i tingretten om tap av jaktretten i to år, men det ble avvist av tingretten.

– For strengt med fengsel

Forsvarer Helge Hartz mente det var for strengt å dømme mannen til ubetinget fengsel og tap av jaktrett.

– Han visste ikke det var skutt ulv, han fikk panikk og var bare med på å flytte ulven et par kilometer, sa Harz. Han la også til at 47-åringen som skjøt ulven nekter for at han gjorde det bevisst, og at han ikke er dømt.

Aktor Tarjei Istad la blant annet vekt på at det var viktig å reagere strengt fordi mange i Hedmark er imot ulv, og at allmennprevantive grunner talte for en straffeskjerpelse.

– Hans rolle var av stor betydning. Han var med og flytte ulven, sa Istad som også stilte spørsmål ved panikkreaksjonen.

– Det tok femten minutter før ulven ble fjernet, de tok bevisste valg, mente Istad, som også la vekt på at mannen er tidligere politimann.

Aktor ba om ubetinget fengsel i 18 dager og tap av jaktrett i ett år.