Politimannen fikk salmiakk i ansiktet: – Skjønte dette ikke var bra

HAMAR (NRK): En væske traff politiets innsatsleder i ansiktet da han brøt opp døra til 39-åringen som er tiltalt for sorenskriverbrannen i Hamar. Det viste seg å være salmiakk.

Sprøytemekanisme

Med denne innretningen sprøytet 39-åringen salmiakk i ansiktet på to politimenn.

Foto: Privat

Rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriveren i Hamar er inne i sin tredje uke i Sør-Østerdal tingrett. Han er tiltalt for to tilfeller av mordbrann, drapsforsøk, trusler, vold og for å ha sprutet salmiakk på politiet. Han nekter straffskyld.

Sprayet salmiakk på politiet

Retten fikk fredag høre versjonen fra de to politimennene som tiltalte sprayet salmiakk i ansiktet på, da de tok seg inn i boligen hans 10.desember 2014. Tiltalte skulle pågripes og bevis sikres, etter trusler mot en barnevernsansatt og et besøksforbud.

Innsatslederen for aksjonen forklarte at de brukte rambukk for å åpne døra, fordi de ville raskt inn for å sikre bevis. Han sa de ble overrasket over at døra var så solid, så de brukte flere minutter. Da de var inne var det nok en dør, som de raskt fikk opp.

– Det ble ikke ropt politi. Det er ikke ønskelig alltid å si det før vi er inne. Det har blant annet med sikring av bevis å gjøre, sa innsatslederen.

Da han kom inn, kjente han en sprut i ansiktet.

– Jeg kastet meg til høyre og kjente en sterk lukt som var ubehagelig. For å lukke døra måtte jeg bevege meg inn i spruten igjen, fortalte innsatslederen.

Han og en polititjenestemann til ble truffet av spruten.

Fikk sår

En av politifolkene sa at det luktet salmiakk. Det begynte å svi i ansiktet til innsatslederen.

– Jeg tenkte da at dette er ikke bra. Vi kom oss til politibilen der vi hadde saltvann å skylle øynene med. Vi fikk også varslet en ambulanse, sa han.

Han valgte å fortsette å lede aksjonen, men da han kom inn på politistasjonen, begynte det å svi igjen. Langt på natt hadde det fortsatt ikke gitt seg, så han oppsøkte legevakta. Der ble det påvist sår på øynene. Etter å ha vært hos øyelege har plagene gitt seg.

Den tiltalte sjøl har forklart at han lagde sprøytemekanismen fordi han var bekymret for en person i et bestemt miljø, og fryktet for livet. Han følte seg truet og derfor laget han innretningen. Av den grunn ble han skremt den ettermiddagen politiet kom. Han forklarte at han ikke visste at det var politiet, fordi de ikke ga seg til kjenne.

Innsatslederen forklarte også hvorfor de gikk meget tungt inn i andre forsøk med hjelp av bombegruppa i Oslo.

– Overgivelsen ble stadig utsatt, og han sa til operasjonsleder at han hadde en overraskelse hvis de tok seg inn i boligen.