Hopp til innhold

Ønsker mer styring over sjukehusene

Politikere ønsker tilbake mer kontroll over sjukehusene. – Styrene er unntatt påvirkning fra folk, sier stortingsrepresentant.

Kvinneklinikk

I dag er det fire helseforetak som har det overordnede ansvaret for sjukehusene. Her fra styremøte i Sykehuset Innlandet i forbindelse med avgjørelse om kvinneklinikk i Hedmark og Oppland.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Når vi har en sjukehusmodell med foretak, bestemmer de egentlig sjøl. Det viser hvor viktig det er at vi nå må få lagt ned helseforetakene og få lagt det under departementet og Stortinget, sier SV-politiker og stortingsrepresentant for Hedmark Karin Andersen.

– For mye administrasjon

Karin Andersen (SV)

Karin Andersen (SV)

Foto: Stig Marlon Weston / SV

Hun mener dagens modell gjør det vanskelig for folk å påvirke de som styrer.

– Folk som har valgt meg vil jo at jeg skal slåss for et godt tilbud her i fylket og da må jeg kunne samarbeide med politikere fra andre fylker om et best mulig, helhetlig tilbud. Hvis de ikke er fornøyde, kan de finne andre politikere neste gang. Men sjukehusstyret kan de ikke kaste, så de er på en måte unntatt fra all mulig påvirkning fra folk.

I 2002 ble helseforetakene ansvarlige for sjukehusdrift, til fordel for fylkeskommunene. Landet ble delt inn i fire helseregioner, som har lokale foretak under seg.

Formålet var å utjevne geografiske forskjeller og gi en bedre økonomisk styring. Det har blitt bedre, men det er uvisst om årsaken er endring i styringsmodellen.

Gunnar A Gundersen

Gunnar A. Andersen (Høyre)

Foto: Stortinget

– Vi kan ikke si at organiseringa har forårsaket utviklinga, selv om det har skjedd samtidig. Det kan sies at det er blitt et tydeligere ansvarsforhold, tidligere var det kamp mellom sjukehuseiere og Stortinget, sier SINTEF-forsker Kjartan Sarheim Anthun.

– Det største problemet er at man bygger opp en stor administrasjon på et regionalt nivå og det blir for mye administrasjon og for lite fokus på å møte pasienten, sier stortingsrepresentant for Hedmark Høyre Gunnar A. Gundersen.

– Må se nærmere på det

Hans parti mener, i likhet med SV og Sp, at stortingspolitikerne bør få bestemme og diskutere seg fram til en nasjonal helseplan som lokale sjukehus skal styre etter.

– I dag er kun Ap som aktivt uttrykker støtte til dagens modell, så det er grunn til å tro at noe vil endre seg etter valget, sier Anthun.

Men på lokalt plan er ikke støtten nødvendigvis like stor. Ordfører i Vestre Toten Leif Waarum begynte å bli skeptisk til modellen da avdelinger ved Reinsvoll ble beordret lagt ned.

– Politikere skal være i forhold til folket, så vi burde ha en del å si. Jeg ser konsekvensene lokalt og mener det er min rett å gå ut og si noe om det. Jeg tror nok at det er flere i mitt parti, også sentralt, som nå går tilbake og ser nærmere på foretaksmodellen.

Men noe nytt forslag til hva som bør erstatte dagens ordning har han ikke.

– Jeg har ikke det, og da oppfattes det fort som litt lokalt surv.

Ordfører i Vestre Toten, Leif Waarum

Ordfører i Vestre Toten, Leif Waarum.

Foto: Dag Kessel / NRK

Flere saker fra Innlandet