NRK Meny
Normal

Politikerne "NAV-er" i sommer

Stortingsrepresentantene Anette Trettebergstuen og Tor André Johnsen skal være ei uke i NAV. Ikke for å snylte, men for å lære hvorfor NAV i Kongsvinger lykkes så godt.

Annette Trettebergstuen, Steinar Andersen og Tor André Johnsen i skranken på NAV i Kongsvinger.

SKAL LÆRE: Anette Trettebergstuen (Ap) skal sammen med Tor André Johnsen (FrP) hospitere én uke hos NAV i Kongsvinger i sommer. NAV-sjef i Kongsvinger Steinar Andersen (midten) skal lære de to stortingspolitikerne mer om hvordan etaten jobber og fungerer.

Foto: Privat

– Noe av det beste med å være politiker er å få lov til å være ute og besøke ulike bedrifter og virksomheter og se hvordan ting gjøres rundt omkring i samfunnet. Det er helt avgjørende for at vi kan gjøre en god jobb på Stortinget, sier Anette Trettebergstuen.

Arbeiderpartipolitikeren fra Hedmark hospiterer denne uka hos NAV i Kongsvinger sammen med kollega Tor André Johnsen fra Fremskrittspartiet i Hedmark.

– Vi vil lære om hva NAV Kongsvinger gjør som lykkes så spesielt godt med å følge opp ungdom og få dem raskere ut i jobb, sier Trettebergstuen.

– Enormt apparat med stort ansvar

Tor André Johnsen sitter til daglig i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget som har ansvaret for nettopp NAV. Han sier at etaten er et enormt apparat med et stort ansvar i samfunnet, og at det som politiker er viktig å kunne mye om hvordan de arbeider.

– De gjør jo en spennende og god jobb her i Kongsvinger. De har blant annet et prosjekt som de kaller for «Kjerneoppgaver i NAV», hvor NAV Kongsvinger tar mer ansvar for å følge opp brukerne fra A til Å. Blant annet hjelper de til med å skaffe bedrifter hvor folk kan jobbe og få arbeidstrening, sier Johnsen.

– Å stille krav til brukerne er viktig

De to politikerne være hos NAV i én uke for å snakke med ansatte og observere. Begge sier de har stor respekt for det arbeidet som nettopp de ansatte gjør, men mener samtidig at etaten kan forbedres.

– Tettere oppfølging og det å stille krav til brukerne er viktig. De må ikke bare bli passive mottakere av offentlig stønad, sier Tor André Johnsen.

Han får delvis støtte av politikerkollega Trettebergstuen.

– Vi må få NAV til å fungere bedre i møte med folk, og vi må få NAV til å få folk raskere ut i arbeid. Dette er så viktig at vi ikke må gjøre dette til et politisk spill, men samarbeide på Stortinget, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.