NRK Meny
Normal

Politiet: – Jegerne jaktet ulovlig på tre ulver

Seks jegere fra Hedmark skal ha jaktet på tre ulver i februar i år. Det ble løsnet skudd, men de traff ikke.

Henning Klauseie og Tarjei Istad holder pressekonferanse

Politiadvokat Henning Klauseie og Tarjei Istad i Økokrim tiltaler seks av de 11 siktede i ulvesaken.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Totalt ble 12 personer i Elverum, Åmot, Trysil og Engerdal pågrepet i en storstilt politiaksjon i Hedmark i april.

Les: Tolv personer pågrepet for ulovlig ulvejakt

Politiet mente å ha avdekket et organisert nettverk som hadde som mål å drepe ulv ulovlig. Fire ble varetektsfengslet i saken. Seinere frafalt politiet siktelsen mot en av de siktede.

Den endelige tiltalen viser at ytterligere fem personer ikke må møte i retten. Av de tiltalte er fem fra Elverum, en fra Engerdal.

– Jaktet på tre ulver

Torsdag ettermiddag fikk pressen tilgang til tiltalen som blant annet viser at de er tiltalt for å ha løsnet skudd uten å ha truffet mot flere ulver lørdag den 15. februar i år. Ifølge tiltalen skjedde fellingsforsøket under jakt på til sammen tre ulver.

Fem av de tiltalte skal ha deltatt direkte i jakta. Den sjette tiltalte skal ha prøvd å ha fått enda en mann til å delta i jakta, men at dette ikke ble noe av. Tiltalen omfatter dermed bare et fellingsforsøk på ulv.

Påtalemyndigheten mener at fellingsforsøket skjedde som ledde i et aktivt samarbeid mellom flere personer om å ta ut ulv ulovlig. Dette skal ha skjedd ved rekognisering, sporing, varsling om observasjoner av ulv og ulvespor, og felles jakt på kort varsel.

Den ene av de tiltalte er også tiltalt for å ha skutt en ulv. Han har innrømmet dette, men fellinga skjedde i forbindelse med revejakt. Han har forklart at han trodde det var en rev han skjøt.

Mannens forsvarer Tore Müller Famestad sier at klienten ikke erkjenner straffeskyld og at han ikke har vært med på å jakte på ulv.

Flere er også tiltalt for brudd på våpenloven.

– En stor påkjenning

Advokat Helge Hartz forsvarer en 47-åring som er tiltalt for å ha deltatt i fellingsforsøket.

– Min klient er kjent med tiltalen. Han har registrert at det er seks som er tiltalt for forsøket på ulovlig felling, sier Hartz.

Hartz sier at han nå vil gå gjennom tiltalen i detalj sammen med klienten.

– Hvordan har din klient opplevd prosessen?

– Han har opplevde det som en stor påkjenning både for seg sjøl og andre i området. Det er fint for han nå å få vite hva tiltalen er. Han opplever det som en lettelse at tiltalen nå er klar, sier Hartz.