NRK Meny
Normal

Politiet: – Vi var for lavt bemannet

Politiet hadde vurdert faren for opptøyer rundt SIANs stand på Gjøvik som lav. – I ettertid ser vi jo at det var feil, sier politistasjonssjefen.

Bjørn Slåtsveen

LAV TRUSSELVURDERING: Politistasjonssjef Bjørn Slåtsveen sier det er enkelt å se i etterkant at de var for lavt bemannet da flere hundre mennesker dukket opp for å demonstrere mot SIAN.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det var godt kjent at Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) skulle holde stand på Gjøvik i helga som var. Lokale krefter, inkludert Oppland Arbeiderblad oppfordret folk til å komme til byen og vende ryggen til SIANs budskap.

– Vi gjør alltid en trusselvurdering i forkant av slike arrangementer. I denne situasjonen så vi på hva som var gjort ellers der SIAN har holdt stand og ut fra det laget vi et opp legg for å trygge ro og orden, sier politistasjonssjef på Gjøvik, Bjørn Slåtsveen.

Lørdagen endte med kaos, flere hundre motdemonstranter og angrep på politiet.

Stig Andersen

Stig Andersen i SIAN kritiserer politiet for håndteringen av situasjonen på Gjøvik.

Foto: Eirik Pessel-Kleiven / NRK
SIAN: – Det var kaotisk

I etterkant har politiet fått kritikk for at de var for dårlig forberedt og ikke klarte å håndtere situasjonen – Blant annet fra SIAN, som også beskylder redaktøren i lokalavisa for å ha hausset opp stemningen. 

– Situasjonen ble veldig kaotisk. Vi opplevde at politiet slett ikke hadde kontroll og et politi som ikke ser hva slags krefter som beveger seg i samfunnet, sier leder for SIAN, Stig Andersen.

Han opplyser samtidig at de har tenkt seg tilbake til Gjøvik neste år og regner med at politiet har «lært en lekse» etter bråket som oppsto i helga.

Politiet måtte legge flere personer i bakken:

Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter at motdemonstranter angrep politiet under en markering fra «Stopp islamiseringen av Norge» i Gjøvik lørdag.

Angrep politiet

– Det er enkelt å se at vi var for få på jobb denne lørdagen, men det var altså den gjeldende trusselvurderingen som lå til grunn. Det dukket opp mange fler enn noen kunne ane og noen av dem var lokale kriminelle som kom for å lage bråk, sier politistasjonssjefen.

Han sier at politiet fortsatt etterforsker flere av personene som var involvert på lørdag.

– Dette er folk vi kjenner til fra før, men jeg kan ikke si noe mer om etterforskningen, men det dreier seg om vold mot politiet og ordensforstyrrelser, sier han.

En politimann ble skadet, flere personer ble pågrepet av politiet og en ble satt i arresten, mens de andre ble løslatt på grunn av lav alder.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Fikk fylkeskulturprisen

  Øystein Sunde fikk i kveld fylkeskulturprisen i Hedmark. Sunde har solgt over en million plater og har vunnet en rekke priser. Han syntes det var stor stas å få fylkeskulturprisen som han mente var en heder til humoren i Hedmark.

  Øystein Sunde fikk fylkeskulturprisen 2017
  Foto: Lars Bilit / Nrk
 • Sp vil ta ut Slettåsflokken

  Senterpartiet fremmer i onsdag forslag i Stortinget om å felle ulvene i den mye omtalte Slettås-flokken. Partiet ber regjeringen om å gi fellingstillatelse for Slettås-flokken i tråd med den lokale rovviltnemndas ønske.

 • Veiby/Skjærmoen med ny kontrakt

  Skoda Motorsport har inngått en ny rallykontrakt med 21 år gamle Ole Christian Veiby fra Kongsvinger. Han blir dermed en av fire kjørere i bilfabrikken s rallysatsing for 2018. Veiby har sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen fra Elverum kjørt for Skoda også i år. .

  Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
  Foto: Even Management/Skoda Motorsport.