NRK Meny
Normal

Politiet: – Ungdom sprer seksualiserte bilder av hverandre

Politiet i Ringsaker har den siste tida oppklart fire saker der ungdommer har tatt seksualiserte bilder av andre ungdommer og barn. Flere av de fornærmede er under 15 år.

Terje Krogstad

BILDER: Lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad, sier flere av bildene og videoene er av barn under 18 år som er helt eller delvis nakne. Han advarer både ungdom og foreldre mot det han kaller en trend.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det er flere uavhengige saker, og det er både ungdommer som snikfilmer andre nakne og ungdom som lurer andre til å la seg avbilde nakne. Det er snakk om straffbare forhold, sier lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad.

Sakene har kommet fram i lyset etter at det har kommet anmeldelser fra både voksne og ungdom. Flere av de fornærmede er under 15 år.

– Det mest alvorlige tilfellet er ei jente som ble filmet under en seksuell handling uten at hun visste om filmingen. Det kan føre til fengselsstraff, sier Krogstad.

Det er mellom to til tre siktede i hver sak og til sammen fem fornærmede. De siktede er fra 14 til 17 år og de eldste kan få ubetinget fengselsstraff.

Sprer bilder

Facebook og Snapschat

SOSIALE MEDIER: Bilder og videoer er spredd via Facebook, Snapchat, Instagram og Youtube.

Foto: AFP

Seksualiserte bilder og videoer er spredt via Snapchat, Instagram, Facebook og Youtube. Stort sett er det snakk om lukkede grupper, men bilder og videoer blir spredd derfra.

Politiet har etterforsket til sammen fire saker fra tre ungdomsskoler og en videregående skole i Ringsaker i Hedmark.

Det er ingen sammenheng mellom sakene som har oppstått den siste måneden.

Fornærmede føler skyld

Etterforsker Kathrine Palerud har snakket med ofrene, som føler seg presset.

– De forklarer at de føler press, får kommentarer og føler skyld. De har det vondt. De hetses på sosiale medier, mye anonymt. De synes det er vanskelig å gå på skolen og være med på andre aktiviteter, sier Palerud.

Flere av de fornærmede har gitt bort lettkledde bilder og så blitt presset til å sende flere. Noen bilder er sendt innad i guttegjenger.

– Den som har sendt bildene tror det skal holdes innad i gjengen, men så har noen spredd det videre.

Det er også eksempler på kjærester som sender nakenbilder som mottakeren misbruker.

– Et av forholdene er et hevnmotiv fra en ekskjæreste.

Advarer

Krogstad kaller det en trend og onsdag formiddag kalte han inn til en pressekonferanse for å bryte trenden. Han mener foreldre og ungdom sjøl må ta tak.

– Vi må få advart foreldre og ungdommer for dette får konsekvenser for mange. Det er tilfeller der det er filma seksuelle handleing som er spredd på nett av personer under 18 år. Da er det definert som barn dermed er det straffbart og lagre og spre slike bilder, sier Krogstad.

Politiet vil reise rundt på skoler for å snakke om teamet.

– Dette er et alvorlig problem med store konsekvenser for både offer og gjerningsperson.