NRK Meny
Normal

Politiet vil ikke bruke makt

Aksjonistene i Gausdal bryter loven når de nå fjerner gamle traktorer og anna stål for å hjelpe gardbruker Jon-Ole Engeland. Men politiet vil ikke bruke makt for å hindre dem.

Traktorer sperrer vegen
Foto: Geir Randby

30-40 aksjonister sperra vegen til gården Engeland i Gausdal. Kommunen skulle starte ei varsla opprydding i et hundretalls kjøretøy på gården, men de ble hindra i å gjøre jobben.

Sperret vegen da kommunen startet varslet rydding

Politimester Arne Hammersmark vil ikke bruke makt mot aksjonistene som hindrer AS Oppland Metall, på oppdrag fra Gausdal kommune, fra å fjerne traktorer og skrap fra eiendommen.

– Det beste for alle er at man finner en løsning uten dramatikk. Politiet generelt går nødig inn i en slik konflikt ved bruk av makt, sier Hammersmark til GD .

Aksjonister tar seg til rette

Skraphandler i Gausdal

Aksjonistene i Gausdal gir seg ikke, og fjerner nå ulovlig traktorer og stålskrap fra eiendommen, som Oppland Metall skal rydde

Foto: Geir Randby

Gausdal kommune har i årevis vært i konflikt med gardbruker og skraphandler Jon-Ole Engeland. Han har lagra over 100 gamle traktorer, samt stor mengder reservedeler og stålskrap, som kommunen mener er en kombinert miljøtrussel og visuell forsøpling.

Kommunen har fått rettens medhold i at de kan rydde eiendommen, men de har blitt hindret av aksjonister som sperrer veien, og som også nå i følge GD fjerner tonnevis av stål og andre verdier på vegne av bonde Jon-Ole Engeland.

Aksjonistene bryter loven, og sjøl om politiet ikke vil bruke makt, så vil de ikke nødvendigvis la være å straffeforfølge aksjonistene.

Risikerer straff og bøter

– De som står i spissen for å ta ut verdiene og selge dem, risikerer straffeforfølgelse og bøter, sier politimester Hammersmark til GD.

Politiet ønsker altså at Gausdal kommune og gardbruker og skraphandler Engeland kommer til en "fredelig" løsning, og fredag var kommunen i kontakt med motparten for å få til det de kaller en omforent løsning.

Men løsningsforslaget ble blankt avvist, sier ordfører Hans Høistad til GD. Kommunen sendte så senere på fredag et brev til Engelands advokat der de ba om at fjerninga av stål og skrot ble stoppa, med henvisning til tingrettens beslutning om at AS Oppland Metall skal få tilgang til eiendommen slik at ryddinga kan starte på lovlig vis.

– Vi ber igjen om at aksjonen må må stanses, skriver kommunen i brevet, men ingenting tyder på at aksjonistene har tenkt å rette seg etter det. Og nå er det altså klart at politiet ikke vil bruke makt for å hindre dem fra å aksjonere ulovlig.

Gårdbruker Ole Jon Engeland får stor støtte fra folk etter at kommunen vil tvangsrydde gården hans for over 100 gamle kjøretøy. Cirka 70 personer møtte opp på gården mandag kveld for å vise sin støtte.

Fakkeltog for å støtte Gausdal-bonde