Politiet skal etterforske tråkkemaskin-havari

Det ble aldri noen filminnspilling av Børning 2 på Gjesåssjøen. Nå må istedet politiet ta stilling til om det har foregått noe ulovlig da en tråkkemaskin gikk gjennom isen.

Tråkkemaskin gjennom isen

FAST: Isen ga etter og tråkkemaskinen ble stående fastfryst i kulda. Spesialsoldater fra Sessvollmoen ble hentet inn for å berge kjøretøyet.

Foto: Kristian Rostad / NRK

I januar gikk en tråkkemaskin gjennom isen på Gjesåssjøen i forbindelse med at det skulle lages bane til filmen Børning 2. Sjåføren kom fra den dramatiske hendelsen i god behold, men etter kort tid var etterspillet rundt havariet i full gang.

Til politiet

Åsnes kommune hadde søkt for sent om tillatelse til å kjøre på den fredete sjøen. Dermed var ikke søknaden behandlet av Fylkesmannen i Hedmark og kjøringen ble vurdert som ulovlig. Fem uker etter hendelsen har saken havnet på politiets bord.

– Vi har bedt politiet se på saken for å få en vurdering av om det har skjedd noe straffbart. Dette er en sak vi mener en uavhengig instans må følge opp, sier leder av miljøavdelingen, Jørn Georg Berg.

Filminnspilling ble flyttet

Etter mye om og men er planene om bilkjøring på sjøen skrinlagt og filminnspillingen lagt til et annet sted i landet.

– Vi har fått en forklaring fra ordføreren i kommunen på hvordan de ser på saken. At det foreligger flere ulike versjoner av hva som har skjedd, er noe av grunnen til at vi vil ha det etterforsket, sier Berg.

Fra Børning

Slike bilder blir det lite av i Åsnes. Filminnspillingen av Børning 2 er nå flyttet til Oppdal i Sør-Trøndelag.

Foto: Filmweb

– Stygg sak

Fylkesmannens handling er i praksis en anmeldelse av Åsnes kommune. Det synes Naturvernforbundet er bra. Lokallagsleder Øyvind Antonsen bor rett i nærheten av sjøen og synes saken vitner om dårlig dømmekraft fra ledelsen i kommunen.

– Det er bra at Fylkesmannen har tatt dette på alvor og har involvert politiet. Dette er en stygg sak der ordføreren ikke har hatt respekt for reservatet og satt i gang en prosess han ikke har hatt nødvendige løyver til, sier Antonsen.

– Ikke ønskelig

Ordfører Ørjan Bue frontet filmplanene stort i lokalmediene og var initativtager til at kjøringen kunne skje. Nå er filminnspillingen flyttet, tråkkemaskinen til idrettslaget kondemnert og kommunen anmeldt.

– Det er jo leit at det som skulle være en positiv omdømmesak for Åsnes ble til dette. At Fylkesmannen velger å gå til politiet får vi bare ta etterretning og vi kommer til å bidra som best vi kan, sier Ørjan Bue.

Ørjan Bue

LEIT: Ordfører Ørjan Bue synes det er leit at saken har fått en slik vending.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Han er åpen for at det kan ha skjedd misforståelser mellom Fylkesmannen og kommunen i søknadsprosessen.

– Det er helt sikkert ting som burde vært gjort annerledes her, men vi fikk et positivt signal og gikk etter det. At det ble slik var på ingen måte ønskelig, sier Bue.