Hopp til innhold

Politiet lanserer mobilapp for overvåkningskameraer

Nå kan politiet overvåke deg via mobil og nettbrett. – Teknologien gjør at vi forhindrer forbrytelser, sier lensmann i Ringsaker.

Kameraovervåking

OVERVÅKER: Fra et nettbrett i politibilen kan lensmann Terje Krogstad følge med på det som skjer i Brumundddal sentrum.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Med en mobil eller et nettbrett i hånden kan politiet i Ringsaker overvåke Brumunddal sentrum.

  • Se Østnytt-reportasjen om app'en nederst i saken!

Bildene som dukker opp på skjermen er hentet fra overvåkningskameraer og bildekvaliteten er sylskarp.

– Vi kan gjenkjenne personer og bilnummer ut fra bildene, sier lensmann i Ringsaker Terje Krogstad.

Mindre vold og hærverk

Etter flere tilfeller av vold og hærverk i sentrum ble det besluttet å sette opp overvåkningskameraer i Brumunddal.

Via en applikasjon til mobiler og nettbrett, som kun politiet har tilgang til, kan politiet følge med på overvåkningskameraene.

Appen ble tatt i bruk i høst og resultatene har vært gode.

Teknologien gjør at vi både forebygger og oppklarer kriminalitet. Det er saker vi ikke hadde klart å løse uten tilgang til overvåkingsbildene, sier Krogstad.

Bildene lagres i sju dager, noe som er maksimalt av det loven tillater.

Kameraovervåking på mobil og nettbrett

GODE BILDER: Bildene er sylskarpe, og det gjør at blant annet bilskilt kan gjenkjennes. Hittil er 7-8 lovbrudd med skadeverk og vold oppklart ved hjelp av videobildene.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Ringsaker kommune har betalt 500.000 kroner for kameraovervåkingen. Politiet hadde ikke penger, dermed kostet kommunen utgiften. Varaordfører Geir Roger Borgedal mener det er vel investerte penger og mener det ikke går utover personvernet at politiet kan overvåke sentrum.

– Det er merket hvor kameraene står. Dessuten lever vi i et digitalisert samfunn der folk blir overvåket nesten overalt, sier Borgedal.

Datatilsynet: – Politiet må følge vanlig regelverk for kameraovervåking

Politiet forutsettes å forholde seg til bestemmelsene om kameraovervåking i personopplysningsloven, på lik linje med øvrige aktører som vil gjøre bruk av kameraovervåking.

– Det innebærer at politiet ikke søker om godkjenning fra Datatilsynets side, men er selv ansvarlig for at kameraovervåkingen tilfredsstiller vilkårene i personopplysningsloven, sier Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet

Han forklarer at noen av de viktige vilkårene i loven er at kameraovervåkingen, når den først er iverksatt, skal være tydelig merket og at opptakene normalt ikke skal oppbevares lengre enn i syv dager.

– Unntaket er hvis det skjer noe som kan sette i gang en nærmere etterforskning, sier han.

I et halvt år har politiet i Brumunddal prøvd ut et nytt overvåkingssystem. Fra kameraer i sentrumsgatene får de detaljerte bilder direkte til sine telefoner og nettbrett. Bildene er allerede brukt som bevis i flere saker.

Se Østnytt-repotasjen om politi-appen her! Video: Bjørn Opsahl