NRK Meny
Normal

Politiet: - Mann lurte til seg over en million kroner

Ved å fortelle om sykdom og andre dramatisk livshendelser, skal mannen ha lurt 40 personer til å låne seg penger. Politiadvokat Richard Røed advarer andre mot svindelen.

Richard Røed

ALVORLIG SAK: – Dette er en stor og alvorlig sak, sier politiadvokat og leder for Økokrim-seksjonen i Hedmark, Richard Røed. Politiet har foreløpig ikke fått avhørt mannen, fordi han skal befinne seg i utlandet.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Økokrim-seksjonen i Hedmark etterforsker en sak der en rumener er mistenkt for grovt bedrageri og svart arbeid for 1,5 million kroner.

– Han har opparbeidet seg et tillitsforhold over tid, så spurt om mindre lån til flybillett eller bilreparasjon. Etter hvert har han fortalt om dramatiske livshendelser som sykdom, ulykker, og spurt om nye lån. Han sier han skal betale tilbake, men det skjer ikke, sier politiadvokat Richard Røed.

Snøballen begynte å rulle da en kvinne fortalte politiet at hun hadde engasjert en mann til å utføre diverse arbeid i fjor sommer. Etter noen uker skal han ha overtalt henne til å kjøpe et basseng, som han skulle ordne.

– Hun forskuddsbetalte 300 000 kroner. Han hadde stadig nye forklaringer på hvorfor bassenget ikke kom. Han fikk motorhavari, han fikk tollproblemer og så videre. Til slutt kom hun til oss, fordi hun ikke lenger trodde på ham, forteller etterforsker Jane Vestbakken.

– Viste røntgenbilde

Tastatur (illustasjon)

STOR SAK: Økokrim i Hedmark har ikke etterforsket en sak som dette før, men sier den ligner på saker der kvinner blir svindlet av "nettkjærester".

Foto: colourbox.com

Hun begynte å nøste i saken, og fant 40 fornærmede på Hedmarken og i Elverum som hadde satt inn penger på mannens konto de to siste årene.

Ifølge politiet er det meste lån han har fått etter at han skal ha fortalt forskjellige historier om hvorfor han trengte penger.

– Han har vist røntgenbilde og brev for å bevise sykdom, vist dokument på at han har jobbet som politi, sa han delte samme gudstro. Dette har overbevist dem, og de har lånt ham penger. Vi mener hans historier ikke er sanne, sier Vestbakken.

De fornærmede er familier og enslige, unge og gamle. Beløpene varierer fra noen tusen til flere hundre tusen.

– Noen har fått økonomiske problemer. De skjønner nesten ikke at det har skjedd, er flaue og skamfulle. Det har vært en stor psykisk påkjenning.

Advarer

Steinleggere

AVISANNONSE: Mannen har annonsert i lokalaviser at han diverse arbeid som maling og snekring, og flere av de fornærmede har kommet i kontakt med mannen på via annonsene.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Politiet mener han har hatt flere med seg, deriblant sin kone og en dame som annonserer sine synske evner i aviser.

– Hun disponerer hans konto. Vi mener hun har fått en mann til å låne henne penger, og kjøpe en campingvogn hun skulle leie. Nå er både hun og vogna borte, sier politiadvokat Røed.

Politiet har kun snakket med mannen via telefon, og har ikke fått avhørt ham. De mener han ikke lenger er i Norge, og har etterlyst ham.

Nå advarer de andre mot å bli lurt av lignende tilfeller.

– Vi ber folk være seg bevisst denne framgangsmåten, og kontakt politiet om man har mistanke om noe.

Han har ingen advokat, og NRK vet ikke hans identitet og har derfor ikke hatt mulighet til kontakte ham.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ber om etterlønn

  Tidligere fylkesordfører i Hedmark, Dag Rønning ber om 200.000 kroner i etterlønn, skriver Østlendingen. Han trakk seg som fylkesordfører i januar etter varsler om upassende oppførsel. Fylkesordfører Arnfinn Nergård anbefaler fylkestinget å si ja.

  Tidligere fylkesordfører i Hedmark, Dag Rønning
  Foto: Hedmark fylkeskommune
 • Ingvild Flugstad Østberg nr. 4

  Ingvild Flugstad Østberg fra Gjøvik gikk inn til 4. plass på 30 kilometer med skibytte på OLs siste dag i Sør-Korea. Hun ble slått på oppløpet av svenske Stina Nilsson(bildet).

  VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD 30 KM KLASSISKT DAMER
  Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix
 • Kortere rettsdager i Valdres-saken

  Rettssaken mot kvinnen som er siktet for omsorgssvikt etter at hennes 13 år gamle datter døde av avmagring, tilrettelegges med kortere dager i retten, skriver VG. I fjor ble rettssaken avbrutt etter to dager og kvinnen ble akuttinnlagt på sykehus.

  13-åring funnet død i Valdres
  Foto: Arne Sørenes / NRK