Hopp til innhold

Politiet har høy beredskap under Ungdoms-OL

LILLEHAMMER (NRK): Politi fra store deler av Sør-Norge skal gjøre Ungdoms-OL til et trygt sted. Det er ingen grunn til å skygge unna arrangementene, sier politi og arrangør.

Lysgårdsbakkene

HERMETISK LUKKET: Tre kilometer med stålgjerder omringer nå Lysgårdsbakken og stedet for åpningsseremonien fredag 12. februar.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

– Vi begynner å få ting på plass. Det gjelder å få de siste detaljene til å klaffe.

Leder for Ungdoms-OL på Lillehammer, Tomas Holmestad, skuer forbi tre kilometer med metallgjerder og utallige biler lastet med utstyr på vei mot Lysgårdsbakken.

Fredag 12. februar fylles nemlig arenaen opp med 13.000 personer når åpningsseremonien går av stabelen, nøyaktig 22 år etter forrige olympiske åpningsseremoni på sletta i hoppbakkene.

– Et trygt arrangement

Arne Hammersmark

KONTROLL: Visepolitimester i Innlandet, Arne Hammersmark, sier de har nok styrker til å sørge for sikkerheten til deltagere og publikum under Ungdoms-OL.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Det blir et omfattende arbeid, med bistand fra store deler av Sør-Norge, og sikkerhetsnivået under arrangementet ligger over det dagens trusselnivå egentlig krever, sier Arne Hammersmark, visepolitimester i Innlandet politidistrikt.

– Det har aldri vært tryggere å være på Lillehammer i dette årtusenet enn det blir disse 14 dagene, sier Hammersmark.

I fjor høst var trusselnivået i Norge høyere enn det er i dag. I oktober sa Hammersmark at Ungdoms-OL var et klart terrormål.

Nylig ble politiets midlertidige bevæpning vedtatt avsluttet og innen 3. februar skal våpnene låses inn igjen.

– Det er ingen informasjon som går på at noen planlegger en voldelig handling mot Ungdoms-OL, forteller Hammersmark.

Det vil være bevæpnet politi på enkelte av arrangementene under Ungdoms-OL opplyser Hammersmark, men ingen generell bevæpning.

Tomas Holmestad

KLARE: Administrerende direktør for Ungdoms-OL, Tomas Holmestad, er snart klar for lekene og sier det kommer til å bli helt trygt å være både publikum eller deltager.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

Tredelt sikkerhetsarbeid

I løpet av de ti dagene lekene skal pågå, vil flere kjente skikkelser og kongelige dukke opp i byen og i tilknytning til de ulike arenaene.

– Det kommer en del IOC-medlemmer, en del ambassadører, og en del tidligere deltakere, men det er nok ikke det samme trøkket som det var i 1994 på kjendisfronten, sier Holmestad.

I tillegg til polititjenestemenn, vil også vektere og frivillige vakter ivareta sikkerheten under Ungdoms-OL, forteller OL-sjefen.

– Vi forholder oss til rådene fra politiet. Som publikum vil det føles som å gå på et vanlig idrettsarrangement.

– Store områder

Hammersmark ønsker ikke å kommentere hvor store styrker som vil befinne seg på Lillehammer under lekene, men sier det vil være mest tilstedeværelse på steder de forventer mest folk.

– Hovedutfordringa er at det er en del folk som kommer fra mange nasjoner og det krever en del å ha et overblikk over dette. Det er store områder, men vi mener vi har god kontroll på dette.

Politiet har fått henvendelser fra folk som er bekymret for sikkerheten, men visepolitimesteren sier det ikke er noen grunn til å skygge unna arrangementene.

– Det blir like trygt på Lillehammer under arrangementet som ellers, kanskje også tryggere på grunn av at det er mange politifolk til stede.

Flere saker fra Innlandet