NRK Meny

Politiet har funnet flere ofre i stor overgrepssak

Politiet i Elverum har nå identifisert 19 jenter i saken der en mann er siktet for overgrep og misbruk mot mindreårige jenter på sosiale medier, ifølge politiadvokat Henning Klauseie.

Henning Klauseie

DATABESLAG: Politiadvokat Henning Klauseie forteller at politiet går igjennom databeslag for å finne ut hvilke jenter mannen har hatt kontakt med er.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

I midten av september fortalte politiet i Elverum at de hadde pågrepet og siktet en mann i 40-årene for overgrep og misbruk av jenter fra 10 til 14 år fra hele landet. Han har hatt kontakt med jentene via internett og skal ha fått de til å sende ham intime bilder og videoer av seg sjøl.

Identifiserer jenter

Politiet mener han har vært i kontakt med over 100 jenter på sosiale medier, og jobber nå intenst med å finne ut hvem disse jentene er og hvem som har sendt mannen bilder. Den 15. september var det snakk om 10 jenter, nå har antallet økt til 19.

– Vi mener å ha identifisert 19 ulike jenter som nå har eller vil få status som fornærmet i saken. Dette er jenter fra hele landet, sier politiadvokat i Hedmark politidistrikt, Henning Klauseie.

Den siktede mannen kom i kontakt med jentene via sosiale medier. Han opprettet fiktive profiler på blant annet KIK, Instagram og Snapchat, der han utga seg for å være en ung jente. Han har startet en bildeutveksling med de han har kontaktet, og etter hvert har han klart å presse jentene til å sende nakenbilder.

Klauseie regner med at antall fornærmede i saken vil øke etter som politiet klarer å identifisere flere av jentene som er på bilder og videoer. Politiet har til nå sikret seg 170.000 bilder, rundt 3000 videoer og en mengde chattelogger.

– Det gjenstår fortsatt mye arbeid med databeslaget, og det er sannsynlig at flere jenter vil få status som fornærmet i saken.

Flere lignende saker

Politiet jobber hardt for å finne ut hvem jentene er. Det er et tidkrevende arbeid fordi man på sosiale medier ofte kaller seg noe annet enn sitt egentlige navn. På politistasjonen i Elverum sitter en etterforsker og går igjennom databeslaget.

– Det er et detektivarbeid som pågår akkurat nå. En etterforsker prøver å finne ut hvem som jenta er, slik at vi kan få opplysninger fra henne om hva som har skjedd i saken.

Klauseie oppfordrer dem som tror de kan være en av jentene i saken eller i en tilsvarende sak om å kontakte politiet. Alle politidistriktene er informert om saken fra Elverum, men politiet vet også at det er lignende saker rundt omkring i landet.

– Det er viktig at man da kontakter politiet slik at man får mulighet til å stoppe denne typen aktivitet. Gjennom etterforskningen vet vi at det er flere parallelle saker i landet der menn driver og lurer jenter for nakenbilder og videoer.

Mannen sitter varetektsfengslet fram til 26. oktober, og har erkjent straffskyld.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND