Politiet går nye veier for å løse drapsgåte

20 år etter at Knut Øyvind Mo ble drept ber politiet cold case-enheten i Kripos om bistand for å finne drapsmannen.

Politiet undersøker branntomta på Tonsåsen

GRUNDIGE UNDERSØKELSER: Dette bildet er fra branntomta like etter brannen, der politiet leita etter spor som kunne si noe om hvem som sto bak drapet på Knut Øyvind Mo på Tonsåsen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi har fortsatt et stort håp om en oppklaring, selv om det har gått 20 år. Håpet er at cold case-enheten kan finne potensial og se på saken med nye øyne, og finne ting som vi eventuelt ikke har sett ennå og som da kan føre oss videre, sier Johan Petter Bærland, politiinspektør hos politiet i Innlandet.

I går sendte politiet i Innlandet anmodning til cold case-enheten i Kripos der de ber om hjelp til å løse drapet på Knut Øyvind Mo.

Hvem som drepte tobarnsfaren vinternatta for 20 år siden er en gåte. Natt til 9. januar 1999 brant bolighuset på Tonsåsen i Valdres ned til grunnen. To dager etter ble 34-åringen funnet i brannruinene. En rutinemessig obduksjon viste at han ble skutt og drept, før huset ble tent på.

Knut Øyvind Mo

FRILUFTSMENNESKE: Knut Øyvind Mo flyttet til Valdres etter at han og moren til hans to barn gikk fra hverandre. Han blir beskrevet som et friluftsmenneske som trivdes i Valdres-naturen. Opprinnelig kom han fra Nøtterøy.

Foto: Privat

– Noen vet

At det finnes noen som vet noe om hva som skjedde med Knut Øyvind, er broren Sigurd Mo overbevist om.

– Jeg er sikker på at det er mennesker i lokalsamfunnet som vet noe, og at det er noen der ute som har noe å fortelle, sier Mo.

Han ber folk ta kontakt med politiet, dersom de har informasjon om hva som kan ha skjedd med broren den fatale natta.

– Jeg håper medieomtalen fører til at folk som vet noe gir beskjed til politiet. Det kan være med på å løse saken. I tillegg håper jeg at cold case-enheten kan se på saken med nye øyne og søke etter svar, sier han.

Knut Øyvind Mo

HVEM DREPTE KNUT ØYVIND?: Tobarnsfaren ble bare 34 år gammel. Fortsatt leter politiet etter svar på hvem som drepte Knut Øyvind Mo 9. januar 1999.

Foto: PRIVAT

Mange tips

Politiet prøveskjøt hundrevis av våpen av samme type som det Mo ble drept med. De avholdt folkemøter og de har hatt flere mistenkte inne til avhør. Til tross for dette står de fortsatt uten svar.

Tonsåsendrapet

BRANNTOMTA: Etter at Knut Øyvind Mo ble skutt, ble huset brent ned til grunnen. Det gjorde det derfor ekstra vanskelig for politiet å sikre spor etter gjerningspersonen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tv2-programmet Åsted Norge belyste saken i 2017. Da fikk politiet inn en rekke nye tips.

– Vi fikk inn nesten 40 tips. Noen av dem fulgte vi opp videre i form av avhør blant annet. Slik sett har vi kommet videre fordi vi har fulgt opp den informasjonen, men vi mener likevel at det nå er på tide at noen andre ser på saken med friske øyne, sier Bærland.

Han understreker at det er viktig at de som eventuelt vet noe om saken melder fra til politiet.

– I saker der vi står uten mistenkt er vi avhengig av at de som vet noe melder ifra. Det kan være at den som sitter der kanskje tror at det de vet ikke er så viktig, men det kan være en brikke som passer i vårt puslespill, sier Bærland.