NRK Meny
Normal

Politiet etterlyser mistenkt med bilde på Facebook

Etter uvanlige mange bilinnbrudd i Ottestad i Stange har politiet gått ut med et usladdet bilde av en mistenkt på Facebook.

Politiet etterlyser mistenkt på Facebook

Politiet etterlyser denne mannen på Facebook etter en rekke biltyverier sist helg. (Bildet er sladdet av NRK)

– Dette kan politiet gjøre, sier Rannveig Bakke Tvedte i Datatilsynet. Men de har krav på seg om å være varsomme.

Natt til søndag var uvanlig travel for politiet i Hamar. Det var flere boliginnbrudd, fyll, husbråk og hele seks bilinnbrudd i Ottestad-området i Stange.

Krimsjef Rune Strand sier det er uvanlig med så mange bilinnbrudd på en gang. Han mener det er omreisende kriminelle som står bak og som har vært bevisst på hvilket område de oppsøkte.

Tyvene har fått med seg bilradioer og GPSer fra bilene.

– Ut fra det vi har sett i tidligere saker tror vi det er mobile vinningskriminelle som reiser rundt og gjør slike stunt, sier Strand.

Les også: Innbruddshelg på Hedmarken

Går ut med bilde på Facebook

Politiet har sikret seg et bilde fra et overvåkningskamera av en mann de mener kan stå bak innbruddene. Mannen var iført sorte klær og en caps. I ettermiddag har politiet publisert dette bildet på sine Facebooksider.

Rune Strand

Krimsjef Rune Strand

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Vi har gjort det fordi vi ønsker opplysninger fra publikum. For å få best mulig opplysninger mener vi det var klokt å legge ut bilde slik at de som har vært i området og sett ham kan gi oss tilbakemeldinger på dette.

– Ser du noen betenkeligheter med å legge ut et usladdet bilde av en som bare er mistenkt på Facebook?

– Det er helt sikkert betenkeligheter ved det, men for å få en oppklaring ønsker vi å publisere et bilde av gjerningspersonen, sier Rune Strand.

Mannen er verken tiltalt eller dømt. På spørsmål om politiet er redd for en gapestokkeffekt ved å legge ut bildet svarer Strand at han ikke ønsker å kommentere det.

– Vi forholder oss til de vurderingene som er gjort og sånn er det.

Juridisk rådgiver i Datatilsynet, Rannveig Bakke Tvedten, sier at det etter personopplysningsloven ikke er tillatt for privatpersoner og virksomheter å legge slike bilder ut på nettet. Politiet derimot kan ha adgang til det som et ledd i etterforskningen innenfor retningslinjene gitt av Riksadvokaten hvis dette blir vurdert som en egnet måte å etterforske på. Men også politiet må vise varsomhet.

Politiet har nå fjernet det ene av bildene.

Har fått tips

Strand sier de har fått flere tips fra publikum og håper de klarer å oppklare biltyveriene. I to boliginnbrudd i Hamar denne helga ble det stjålet store verdier, blant annet en bil, sykkel og smykker.

Krimsjefen sier de ikke har mistenkte for disse innbruddene og tror ikke det er en sammenheng med bilinnbruddene.