NRK Meny
Normal

Politiet advarer mot snøskredfare i Valdres

Politiet i Valdres advarer mot stor snøskredfare i fjellet. Folk som ferdes der bes være spesielt varsomme i områder med mer enn 30 grader helling.

Frikjørere, skredfareskilt

FARLIGST I BRATT TERRENG: Politiet i Vestoppland ber nå skifolket være forsiktige i bratte hellinger på grunn av snøskredfaren i i fjellet i Valdres. (Illustrasjonsbilde.)

Foto: Erik Waage

Denne uka er det vinterferie for blant andre Oslo og Akershus, mens neste uke er det vinterferie i Hedmark og Oppland. Dermed er det mange besøkendes skiturister i fjellområdene i Valdres.

Tirsdag gikk det et ras ved Raudalen skisenter i Øystre Slidre. Skredet var 150 meter bredt og gikk om lag 500 meter fra skisenteret. Ingen personer ble tatt i skredet, men politiet ser nå svært alvorlig på skredfaren.

– Det er mye snø i fjellet nå. Ikke stol for mye på tommelfingerregler om rasfare, men hold deg heller utenfor områder du er usikker på, oppfordrer lensmann Tove Kjøbli.

Størst skredfare i lehellinger

Ifølge Norsk Geoteknisk Institutt (NGI) varierer nå snøskredfaren fra område til område. Det er ustabile forhold og vanskelig å oppdage at det er farlig, skriver politiet i en pressemelding.

– Jo brattere ei helling er, jo større er skredfaren. Hellinger brattere enn 30 grader, som unnarennet i en hoppbakke, bør man holde seg unna hvis man ikke er fjellvant og har utstyr som spade, skredsøker og søkestang. Skredfaren er desidert størst i lehellinger, skriver politiet.

- Utrygg is i lavlandet

Advarer mot stor skredfare

Snøskred i Kvitfjell