NRK Meny
Normal

– Det er nesten så jeg vil politianmelde for drapsforsøk

Syklist Ronnie Mathisen politianmelder tegnestiftsabotasjen under styrkeprøven. – Det er nesten drapsforsøk når vi punkterer i høy hastighet, sier han.

tegnestift i sykkeldekk

Denne tegnestiften fikk Ronnie Mathisen i det ene sykkeldekket sitt ved Gjøvik. Likevel klarte han å sykle 135 kilometer til mål uten at dekket punkterte.

Ronnie Mathisen

Ronnie Mathisen er glad i å sykle, men liker ikke at sykkelen blir.

Foto: Privat

For tredje året på rad ble Den store styrkeprøven – sykkelrittet mellom Trondheim og Oslo – utsatt for sabotasje. I år ble masse tegnestifter kastet ut i veien flere steder. Bare på Toten kjørte mellom 50 og 60 syklister på tegnestifter og punkterte under sykkelrittet.

Ingen er så langt pågrepet. Men nå går en av syklistene ut og krever at politiet prioriterer det han kaller livsfarlig sabotasje.

– Noen har hatt lommene fulle av tegnestifter og strødd rundt seg med dem. Det er livsfarlig. Man rekker ikke blunke engang før man faller. Det er livsfarlig, nesten som et drapsforsøk, sier Ronnie Mathisen.

12 av 25 punkterte

Han sykler for Ullensaker CK som i år samarbeidet med Grenland med mål om å sykle Lillehammer-Oslo på fem timer.

De var 25 syklister som startet på Lillehammer. Ved Gjøvik punkterte 12 av syklistene og måtte bryte.

– Det falt fra syklister hele tiden samtidig som vi så det sto store gjenger med andre syklister som også hadde punktert.

Også Mathisen fikk en tegnestift i hjulet. Men han klarte utrolig nok å sykle hele 135 kilometer uten at dekket punkterte. Han syklet i mål på fem timer og 17 minutter.

– Livsfarlig

Tegnestift i sykkeldekk

Det ble kastet tegnestifter i veibanen flere steder mellom Trondheim og Oslo under sykkelrittet Styrkeprøven.

Foto: Privat

De tre siste årene har Styrkeprøven hvert år vært utsatt for tegnestiftsabotasje. I år skjedde dette blant annet sør for Trondheim og på Toten.

– Det er livsfarlig. Sabotasjen er uholdbar. Det er ikke en morsom spøk, sier arrangementssjef Pål Wiik-Wøien.

Etter at det ble kastet tegnestifter i veibanen i Klettkrysset i Trondheim fikk politiet tips om at noen skulle ha sett at dette skjedde og hadde skrevet ned et registreringsskilt.

Eieren av bilen ble tatt inn til avhør, og forklarte at han ikke hadde gjort dette og politiet ser det slik at mannen ikke hadde noe med saken å gjøre. Dermed er saken henlagt.

Også i Vestoppland har det kommet inn et tips med et registreringsskilt på en bil som er tilhørende i Romerike. Politiet skal undersøke tipset videre.

Vil politianmelde

Ingen er foreløpig pågrepet. Arrangementssjefen håper at noen blir pågrepet og straffet hardt.

– På den måten kan dette være preventivt, slik at andre ikke gjør det samme. Vi klarer ikke å stoppe det på en annen måte, mener Wiik-Wøien.

Syklist Mathisen sier han politianmelder sabotasjen. Han ber andre syklister gjøre det samme.

– Vi må stå sammen. Mange har fått ødelagt dekk og slange. Dette kostet meg cirka 1000 kroner. Syklene våre blir jo ødelagt når dekket eksploderer og vi deiser i bakken, det er nesten så jeg vil politianmelde for drapsforsøk for her kunne det gått riktig ille.