NRK Meny
Normal

Politianmelder 17 helsearbeidere

Advokat Jørgen Stueland er sterkt kritisk til behandlingen og oppfølgingen en psykisk syk mann i 50-årene fikk av Østre Toten kommune og Sykehuset Innlandet.

Advokat Jørgen Stueland med sin klient

LIVSFARLIG: Advokat Jørgen Stueland mener pasientjournalen viser at sykehuset var klar over at det var livsfarlig å skrive ut 50-åringen fra psykiatrisk avdeling fordi han kunne ta selvmord.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Nå har han anmeldt 17 ansatte i helsevesenet som på forskjellige måter har vært involvert i behandlingen og oppfølgingen av mannen.

NRK har flere ganger omtalt denne saken, blant annet en rapport fra Fylkesmannen i Oppland som konkluderer med at liv og helse sto i fare da mannen ikke fikk den hjelpen han hadde krav på.

– Denne anmeldelsen favner bredt, men jeg håper og forventer at politiet og påtalemyndigheten tar tak i det og setter i gang etterforskning, sier advokat Jørgen Stueland til NRK.

Selvmordsfare

Advokaten mener pasientjournalen viser at sykehuset var klar over at det var livsfarlig å skrive ut 50-åringen fra psykiatrisk avdeling fordi han kunne ta selvmord.

– De skriver at min klient ved utskrivelse vil utsette seg selv for livsfare, men at det ikke vil endres ved at han fortsatt er innlagt på sykehuset. Da mener jeg det er grovt uaktsomt å skrive ham ut i en sånn situasjon, sier Jørgen Stueland.

Du har formulert en anmeldelse mot 17 ansatte. Noen vil si at dette er useriøst?

– Det er jeg ikke enig i. Han har en vedvarende kontakt med mennesker som har plikt til å hjelpe ham over år. Det er mange overleger, psykiatere, og ansatte i kommunen som har direkte kontakt med ham som ikke gjør noen ting i forhold til at han utsetter seg selv for å dø, sier Stueland.

Vil ikke kommentere saken

Verken Østre Toten kommune eller Sykehuset Innlandet ønsker å kommentere saken. For at helsepersonell skal kunne straffes, må de ha handlet grovt uaktsomt og/eller forsettlig, det vil si at de med åpne øyne har utsatt ham for fare.

Advokaten mener det er flere tilfeller av at helsepersonell i denne saken har opptrådt grovt uaktsomt i oppfølgingen av 50-åringen, og viser blant annet til at sykehuset skal ha hjulpet ham å få skaffe pass i en situasjon der han var psykisk ustabil.

– Han reiser til utlandet i en tilstand der han er manisk eller veldig "oppe". Og han ender med å omtrent nesten dø. I det tilfelle mener jeg at min klient av utskrivende overlege klart har blitt hensatt i livsfare og at dette var en forsettlig handling fra utskrivende overlege, sier Stueland.