NRK Meny
Normal

Plutselig kom vinteren

Bilister og huseiere våknet opp til en hvit lørdag, og målestasjonen i Espedalen i Sør-Fron har dagens Norgesrekord med 40 cm snødybde.

Hedmark og Oppland har opplevd mye snøfall det siste døgnet. Noen steder har det vært opptil 40 cm.

Den hvite lørdagen var så absolutt varslet, men det var likevel en "overraskelse" for mange som plutselig måtte finne fram snøskuffa eller skrape av ruta på bilen.

John Smits

HAR STATISTIKKEN: Meteorolog Jon Smits.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

– Snødybden i Espedalen skyldes blant annet at det er en del gammel snø der. I går, før snøfallet, var det nemlig 19 cm der, sier vakthavende meteorolog Jon Smits ved Meteorogisk Institutt.

Snømåking med våt, tung snø

Det som gjorde det ekstra tungt, bokstavelig talt, var at snøfallet kom samtidig med temperaturer rundt null flere steder i lavlandet. Dermed ble det en utfordring med snømåking og glatte veger.

Likevel har det gått forbausende bra, forholdene tatt i betraktning. Det skyldes i stor grad at snøfallet ikke kom på en hverdag. Dermed ble det ikke det samme trafikkaoset når folk skal på jobb.

Det vil fortsatt være lett snøvær over store deler av innlandet deler av dagen, men i morgen blir det stort sett oppholdsvær. Og det vil holde seg kaldt i dagene framover.