NRK Meny
Normal

Plass til 800 asylsøkere

Det nye transittmottaket på Haslemoen kan ta imot 800 asylsøkere. På fredag kommer de første.

Rom på Haslemoen som skal ta imot asylsøkere.

Her er ett av rommene i det nye mottaket.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

SE VIDEO: Plass til 800 asylsøkere

Fredag kommer de første 50 asylsøkerne til det nye asylmottaket på Haslemoen, men fremdeles prøver kommunen å stanse etableringa av mottaket.

Kommunen kan med hjemmel i lov stoppe transittmottaket, men da må de også stoppe all annen næringsvirksomhet i leiren.

I dag er ikke Haslemoen regulert for næringsvirksomhet.

Kommunen har et forslag til reguleringsplan som gjør at transittmottaket kan etableres, men så lenge de ikke vedtar den, kan de hindre mottaket. Det fastslår saksbehandler hos fylkesmannen, Kristin Ryen Reithaug.

LNF-område

Etter at Forsvaret la ned Haslemoen leir ble området lagt inn i kommuneplanen, som et landbruks, natur og friluftsområde, og der passer ikke et transittmottak inn.

Kommunen kontaktet fylkesmannen for å se om de kan stoppe mottaket, som de formelt sett kan gjøre. Indre leir, hvor transittmottaket skal være, er fortsatt regulert som landbruksområde.

Kommunen har likevel tillatt etablering av bedrifter, og har foreslått at området reguleres til dette bruk. Ordfører i Våler, Kjell Konterud, kan stoppe mottaket med henvisning til kommuneplanen. I brevet til fylkesmannen lurer også kommunen på om en etablering av en institusjon strider mot det forslaget kommunen har laget til reguleringsplan.

Om ei uke skal etter planen transittmottaket være i drift. Kommunen kan kanskje stoppe, eller utsette saken. Sier kommunen nei, kan UDI og Haslemoen anke. Om fylkesmannen da støtter kommunen, kan mottaket stoppes.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lave rovdyrtap i Hedmark

  Ikke siden 1993 har rovdyrtapene vært så lave i Hedmark som de var i år. Totalt har 177 sauebønder søkt om erstatning på i overkant av 4100 dyr. Ifølge Fylkesmannen har antallet dyr på beite vært relativt stabilt.

 • Storkontroller på grensa

  Denne uka blir det omfattende grensekontroller både på Østby og Magnormoen i Hedmark. Kontrollene er et samarbeide mellom Statens vegvesen, politiet og Tollvesenet. Det meste av tungtrafikken inn i landet vil bli stanset.

 • Vant gull i oste-VM

  Eggen Gardsysteri SA i Vingelen i Tolga fikk gull for sin ost «Fjellblå» under World Cheese Awards i London. De mottok også sølvmedalje for osten «Fjellgo». Avdem Gardsysteri på Lesja mottok bronse for «Vellagra Fjelldronning». 3000 oster fra rundt 30 land ble bedømt under oste-VM.

  Eggen Fjellblå
  Foto: Eggen Gardsysteri