NRK Meny
Normal

Pirattaxier stjeler taxikunder i Gjøvik

I Gjøvik står pirattaxiene bare noen meter fra taxiholdeplassen for å kapre kunder. Nå har Gjøvik Taxi innført kortere arbeidstid på noen av vaktene på grunn av utbredt pirattaxikjøring.

Taxier står parkert i Gjøvik

Fra drosjeholdeplassen ved jernbanestasjonen i Gjøvik. Drosjesjåførene mener at piratsjåførene står på parkeringsplassen 20 meter bakenfor (ved den hvite NRK-bilen) og kaprer kunder på lørdagskveldene.

Foto: Da Kessel / NRK

Geir Mathisen

Daglig leder i Gjøvik Taxi, Geir Mathisen.

Foto: Dag Kessel / NRK

– De står her på parkeringsplassen utenfor bua vår. Det er ikke mange meterne unna oss. Der står de og ser på alle kundene vi har og prøver å få dem over i sin bil, forteller Geir Mathisen som er daglig leder i Gjøvik taxi.

Taxisjåførene i Gjøvik vil ha en opprydning i det de kaller pirattaxikjøring. De mener å ha bevis for at flere gjengangere blant bilistene på parkeringsplassen nord for jernbanestasjonen forsøker å kapre kunder som venter på taxi.

Piratkjøring påvirker arbeidstida

Flere av kveldsvaktene til sjåførene er kortet ned, og det skyldes piratkjøring, mener Mathisen.

– Piratsjåførene tar en del av kaka på kveldsvaktene. Det er på kvelden de opererer, så da blir det mindre turer og mindre å gjøre for oss.

Øystein Skoglund

Leder i Oppland Taxiforbund, Øystein Skoglund.

Foto: Dag Kessel / NRK

Leder i Oppland Taxiforbund, Øystein Skoglund, sier at dette er blitt en fagforeningssak fordi det påvirker lønnsnivået til sjåførene.

– Det går jo utover lønnsgrunnlaget deres. De må jobbe mer for å tjene det samme som de gjorde før. Det blir flere timer på jobb for å kunne opprettholde den samme lønna som du hadde tidligere.

Straffbare Facebook-sider

Skoglund mener at flere av de såkalte sjåførsidene på Facebook klart beveger seg over på straffbare forhold når man kjører passasjerer man ikke kjenner.

– Det er ikke galt å ha en Facebook-side hvor man avtaler å samkjøre med venner. Men når man spekulerer i det for å tjene penger som pirattaxi gjennom en Facebook-side med kanskje 4–5000 medlemmer, da blir det noe helt annet.

Har ikke anmeldt noen ennå

Øystein Skoglund og Geir Mathisen

Leder i Oppland Taxiforbund, Øystein Skoglund (t.v.) og daglig leder i Gjøvik Taxi, Geir Mathisen.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Har dere anmeldt noen for dette?

– Vi har ikke anmeldt noen sider, men vi har tatt kontakt med noen som står bak enkelte sider og informert litt om hva siden brukes til og at det ikke er bare vennekjøring som foregår. Én av sidene har blitt stengt på bakgrunn av det, men da var det de som hadde opprettet siden som selv valgte å stengte den, forteller Skoglund.

– Så da skjønte de at de hadde gått for langt?

– Ja, de skjønte at det var noen som spekulerte i siden de hadde opprettet og benyttet den til piratvirksomhet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ødela celledør på politistasjon

    En kvinne i 40-åra fra Hedmarken er dømt til fengsel i 21 dager for å ha kommet med trusler mot flere personer. Hun er også dømt for trusler mot politiet og for å ha ødelagt deler på ei celledør på Hamar politistasjon.

  • Kulturmidler til historisk gård

    Kulturminnefondet vil bidra med 500.000 kroner til å sette i stand hovedhuset på den historiske gården Riddersandbu i Vågå. Hovedbygningen er fra tidlig på 1700-tallet, og gården har historiske røtter fra før år 1000.