Petter Karlsson: – Jeg hadde jo ikke tenkt å vinne

RØROS (NRK): Petter Karlsson har vist seg å være suveren i årets Femundløp. Med startnummer én på brystet kom han først over målstreken.

Petter Karlsson vant Femundløpet F600. Etter ham kom Birgitte Næss som ble norgesmester.

– Det er Finnmarksløpet som er hovedmålet mitt, men da sjansen bød seg, så tok jeg den, sier vinneren av F600, Petter Karlsson rett etter målgang.

Søndag kveld var det fortsatt litt spenning i løpet – i alle fall på papiret. Men i løpet av natta parkerte svensken fra Slussfors all konkurranse og vant suverent foran Birgitte Næss fra Torpa.

– Det var veldig raske spor, og hardt føre. Flere hundespann har derfor kjørt veldig fort, og kanskje for fort fra starten, sier Karlsson.

Forrige sesong ble han historisk ved å bli første utlending til å vinne Finnmarksløpet. Spannet han kom i mål med på Røros skal være med dit og han har skumle hensikter:

– Det blir vel ikke så veldig lett å kjøre forbi meg, sier han og smiler.

Karlsson først til Tolga

Petter Karlsson overrasket mange da han kjørte rett gjennom sjekkpunktet på Orkelbogen lørdag ettermiddag. Med åtte hunder i spannet kastet han seg på sporet etter kun å ha tatt seg tid til å gi hundene en liten snack.

En drøy halvtime seinere kom Birgitte Næss inn til sjekkpunktet og med los på Karlsson satte også hun av gårde uten pause.

– Det var ikke planen, men hadde jeg stoppet hadde jeg ikke hatt noen sjanse til å vinne, så jeg måtte bare kaste meg etter ham, sier hun.

Og slik holdt avstanden seg fram til Tolga og derfra til mål. Karlsson først, Næss følgende etter.

– Så nå er jeg norgesmester, slått av en svenske, sier hun og ler.

Bak i feltet holdt spenningen seg oppe. Thomas Wærner passerte flere konkurrenter og fra Orkelbogen til Tolga kjørte han seg opp til å bli nummer tre. Den plasseringen holdt han inn til mål.

Et hav av tid

Kongen av Femundløpet, Robert Sørlie stilte ikke til start i den lengste distansen i år. Når så Sigrid Ekran måtte stå over på grunn av et skadet kne og Ralph Johannessen brøt løpet, var tre favoritter ute av bildet.

Nina Skramstad kjørte også fort og kom inn til Tolga en halv time etter Wærner – drøyt to timer etter Karlsson. Men med 12 hunder i spannet og stor fart, var det nok til å skape spenning. To timer er ingen hindring i langdistanse.

Det slo motsatt vei for Barbara Inauen. Hun lå lenge godt an, men fikk en stans på sporet. Hundene ville ikke gå videre. Slik tapte hun flere timer til konkurrentene og mistet all mulighet til å nå opp på pallen.