Hopp til innhold

Pelsdyralslag vil ha flere farmere

Høye skinnpriser bør gjøre det interessant å bygge nye pelsdyrfarmer, særlig som tilleggsnæring i landbruket, mener Norges pelsdyralslag.

Pelsdyr
Foto: Joar Elgåen / NRK

Onsdag arrangerer de rekrutteringsseminar på Tynset, for å fri til bønder i Nord-Østerdal.

– Nord-Østerdal er en del av landet som er velegna for pelsoppdrett, mener markedssjef Torkil Tveter i Norges pelsdyralslag.

Han mener høye skinnpriser bør være en gulrot for å bygge nye pelsdyrfarmer.

– Vi har tro på at flinke husdyrbønder i distriktet kan lykkes bra med pelsdyr, sier markedssjefen.

Doble pelsproduksjonen

Tveter sier at pelsdyralslaget har som mål å doble produksjonen i løpet av en 10-års periode, og han ser for seg at noe av pelsproduksjonsøkningen skal komme i Nord-Østerdal.

– Får vi en fem, seks nye oppdrettere i Østerdalen, skal vi være godt fornøyd, sier Tveter.

Norges pelsdyralslag satser hardt på å øke produksjonen. Prisene på pelsverk har i vinter vært skyhøye, og særlig minkoppdrettere går med store overskudd.

Pelsdyr
Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Vil avvikle næringa

Men framtida er også usikker. I flere år har dyrevernorganisasjoner presset på får å få lagt ned hele næringa. Regjeringspartiene Sv og Ap har landsmøtevedtak på at næringa skal avvikles.

Men markedssjefen i pelsdyralslaget vurderer likevel framtida for pelsproduksjon som sikker.

– Det er ei lovlig og god næring. Innenfor norsk landbruk er vi ei solskinnshistorie. Det er en næring som tjener gode penger på eksport, og dermed får vi gode valutainntekter til landet. Jeg ser lyst på framtida, sier Tveter.

Les: Pelsdyrnæringa fornøyd

Mest framtidsretta

Han hevder at pelsdyrnæringa er den mest lønnsomme og framtidsrettet delen av norsk landbruk. Det begrunner han blant annet med de rekordhøye prisene på både rev og minkskinn. I dag er Danmark størst i verden på minkproduksjon, mens Finland er størst på rev.

– Med en sertifiseringsordning, helsetjeneste og andre tiltak på plass, så mener jeg at vi er framtidsretta. Vi har ikke kvoter og ikke andre begrensninger, her kan man satse. Man kan tjene penger på ei næring som står på egne bein, med svært lite tilskudd fra det offentlige, sier Tveter.

Bra med kritikk

Kritikken har vært knallhard over dårlig forhold innenfor pelsoppdrett. Tveter mener at noe av kritikken har vært berettiget, og at kritikken har slått positivt ut.

– Jeg tror at vi har tatt det til oss det som har vært berettiget, kritikken har vært en pådriver for å komme i mål med sertifisering og andre tiltak som er bra for dyras velferd, sier Tveter.

Han mener at sertifisering er et svært godt tiltak.

– Det er eksterne revisorer som ut ifra et strengt sertifiseringsprogram går igjennom alle norske pelsdyrgårder. Hvis man ikke tilfredsstiller kravene for å bli sertifisert, blir man ekskludert fra pelsdyralslaget, og mister retten på en del ordninger, sier Tveter.

Pelsdyr
Foto: Vidar Gudvangen / NRK


Flere saker fra Innlandet