NRK Meny
Normal

Peer Gynt til Hamburg

Peer Gynt flyttes fra Gålåvatnet til Hamburg denne uka. Det på en blanding av tysk og norsk og engelsk.

Dennis Storhøi (t.v.) og Mari Maurstad

Dennis Storhøi og Mari Maurstad ved Gålåvatnet. Nå skal forestillinga til Hamburg.

Foto: Rainer Prang / NRK

Med Gålå-forestillingen som utgangspunkt, og med Dennis Storhøi i hovedrollen, skal Ibsens drama settes opp på den store Havnefestivalen i den nord-tyske byen fredag kveld.

Peer blir mer urban

Norge er partnerland med Tyskland i år, og Peer Gynt-stemnet på Vinstra er invitert til å vise Ibsens drama - i en fiskehall. Noe som er ganske ulikt utendørsscena ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen...

Den største utfordringen denne gangen er å formidle uttrykkene og spillestilen uten av folk nødvendigvis skjønner hvert ord av det vi sier.

Svein Sturla Hungnes, kunstnerisk leder for Peer Gynt-stemnet

Den flerspråklige versjonen av Peer Gynt skal vises på Hafengeburtsdag. Det er en festival med mange hundre års historie og over 1 million besøkende årlig.

– Jeg tror helt sikkert det blir ganske annerledes, sier Dennis Storhøi.

Men kunstnerisk leder for Peer Gynt-stemnet, Svein Sturla Hungnes forteller at det også blir mye Gålå i Hamburg.

– Det er flere frivillige fra Gålå som skal bli med og det vil brukt en del av de elementene som er brukt i forestillingene der. Skikkelsene og uttrykk vil også ha preg av Gudbrandsdalen, selv om det vil bli en mer urban form, sier Hungnes.

Norsk-Tysk Handelskammer som er Norges største bilaterale handelskammer er også involvert i gjennomføringen av Peer Gynt-arrangementet.

Dennis Storhøi, Peer Gynt-Spelet

Forestillinga i Hamburg har utgangspunkt i Peer Gynt-stemnet på Vinstra.

Foto: Rainer Prang / NRK

Tysk skuespiller binder sammen

I tillegg til de norske skuespillerne, blir det en tysk skuespiller på scena som skal binde det hele sammen.

Språket er likevel den største utfordringa for Svein Sturla Hungnes, en mann som har satt opp Peer Gynt et utall ganger.

– Den største utfordringen denne gangen er å formidle uttrykkene og spillestilen uten av folk nødvendigvis skjønner hvert ord av det vi sier. Her er det formen som er utfordrende, sier Hungnes.

Oppsetninga koster 2 millioner kroner, noe som dekkes i sin helhet av sponsorer. Det er bare 350 inviterte gjester som får med seg arrangementet, blant dem kronprins Haakon.

– Målet er å nå ut til et nasjonalt og internasjonalt publikum. Forrestillinga i Hamburg er en del av dette, sier Hungnes.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.