NRK Meny
Normal

Peer Gynt til Hamburg

Peer Gynt flyttes fra Gålåvatnet til Hamburg denne uka. Det på en blanding av tysk og norsk og engelsk.

Dennis Storhøi (t.v.) og Mari Maurstad

Dennis Storhøi og Mari Maurstad ved Gålåvatnet. Nå skal forestillinga til Hamburg.

Foto: Rainer Prang / NRK

Med Gålå-forestillingen som utgangspunkt, og med Dennis Storhøi i hovedrollen, skal Ibsens drama settes opp på den store Havnefestivalen i den nord-tyske byen fredag kveld.

Peer blir mer urban

Norge er partnerland med Tyskland i år, og Peer Gynt-stemnet på Vinstra er invitert til å vise Ibsens drama - i en fiskehall. Noe som er ganske ulikt utendørsscena ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen...

Den største utfordringen denne gangen er å formidle uttrykkene og spillestilen uten av folk nødvendigvis skjønner hvert ord av det vi sier.

Svein Sturla Hungnes, kunstnerisk leder for Peer Gynt-stemnet

Den flerspråklige versjonen av Peer Gynt skal vises på Hafengeburtsdag. Det er en festival med mange hundre års historie og over 1 million besøkende årlig.

– Jeg tror helt sikkert det blir ganske annerledes, sier Dennis Storhøi.

Men kunstnerisk leder for Peer Gynt-stemnet, Svein Sturla Hungnes forteller at det også blir mye Gålå i Hamburg.

– Det er flere frivillige fra Gålå som skal bli med og det vil brukt en del av de elementene som er brukt i forestillingene der. Skikkelsene og uttrykk vil også ha preg av Gudbrandsdalen, selv om det vil bli en mer urban form, sier Hungnes.

Norsk-Tysk Handelskammer som er Norges største bilaterale handelskammer er også involvert i gjennomføringen av Peer Gynt-arrangementet.

Dennis Storhøi, Peer Gynt-Spelet

Forestillinga i Hamburg har utgangspunkt i Peer Gynt-stemnet på Vinstra.

Foto: Rainer Prang / NRK

Tysk skuespiller binder sammen

I tillegg til de norske skuespillerne, blir det en tysk skuespiller på scena som skal binde det hele sammen.

Språket er likevel den største utfordringa for Svein Sturla Hungnes, en mann som har satt opp Peer Gynt et utall ganger.

– Den største utfordringen denne gangen er å formidle uttrykkene og spillestilen uten av folk nødvendigvis skjønner hvert ord av det vi sier. Her er det formen som er utfordrende, sier Hungnes.

Oppsetninga koster 2 millioner kroner, noe som dekkes i sin helhet av sponsorer. Det er bare 350 inviterte gjester som får med seg arrangementet, blant dem kronprins Haakon.

– Målet er å nå ut til et nasjonalt og internasjonalt publikum. Forrestillinga i Hamburg er en del av dette, sier Hungnes.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • -Ta vel i mot bøssebærerne

  Nå i ettermiddag og kveld skal alle husstander i Hedmark og Oppland få besøk av bøssebærere fra TV-innsamlingsaksjonen. Fylkesaksjonsleder i Oppland, Wiggo Slåttsveen ber folk ta vel imot bøssebærerne. –Mitt mål for kvelden er å slå Hedmark, sier han.

  Wiggo Slåttsveen
  Foto: Marianne Duun Malmo / NRK
 • Surt tap for Elverum

  Elverums fotballherrer ble slått 0–1 på hjemmebane av Sandnes Ulf. Tapet gjør at Elverum fremdeles ligger på en utsatt nedrykksplass to kamper før sesongen er over.

 • Elverum ligger under

  Sandnes Ulf tar ledelsen 0–1 mot Elverum etter skåring av Axel Kryger. Da spøker det for Elverums håp om å berge plassen i 1. divisjon. Med to kamper igjen å spille ligger de to poeng bak Fredrikstad, som ligger på playoffplassen.