NRK Meny
Normal

Påstand om ett års fengsel for tidligere barnehageansatt

Aktor mener det er mange straffeskjerpende forhold i saken mot en barnehageansatt som har erkjent besittelse av bilder og film med seksuelle overgrep mot barn.

Liv Hilde Nytrøen, politiadvokat

Aktor Liv Hilde Nytrøen mener det er mange straffeskjerpende forhold i saken og ba om fengsel i ett år.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Den tiltalte mannen i 40-åra forklarte i retten at han ville samle og dokumentere bildene og filmene fra en DVD som han tilfeldig fant, for så å levere det til politiet.

Han hevder han ikke ville ha bildene og filmene selv, og at det var forferdelige overgrep.

Aktor, politiadvokat Liv Hilde Nytrøen mener den forklaringen er lite troverdig.

Mener han tok bilder selv

– Jeg fester ikke lit til historien han drar i det hele tatt, om hvordan dette har skjedd. Men han har erkjent at han har overtrådt grensene ved å være i besittelse av bildene og filmene, sa Nytrøen i sin prosedyre i retten i ettermiddag.

Aktor vil også ha mannen dømt for produksjon av overgrepsbilder. Hun mener det er bevist at han også har tatt to ulovlige bilder selv, av et jentespedbarn. Dette punktet ble tilføyd i tiltalen under rettssaken i dag.

Hun la så ned påstand om fengsel i ett år, hvorav fire måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Da har hun tatt hensyn til at det har gått over to år siden mannen ble pågrepet til saken kom for retten.

Straffeskjerpende

Aktor Nytrøen mener likevel det er mye som er straffeskjerpende i denne saken, både når deg gjelder omfanget og grovheten i overgrepene som vises på bildene og filmene.

Aktor la vekt på at det er snakk om grusomme overgrep mot svært små barn. Og ved å skaffe seg slikt materiale som noen tjener penger på, bidrar man også til at det blir laget mer og at flere blir utsatt for overgrep, mener aktor.

Forholdene har en strafferamme på bøter eller fengsel i inntil tre år.

– Ikke bevist produksjon

Tore Famestad

Forsvarer Tore Famestad ber om at mannen frikjennes for å ha tatt ulovlige bilder selv.

Foto: ANN-Kristin Mo / NRK

Forsvarer, advokat Tore Famestad, mener mannen må frikjennes for punktet om produksjon av overgrepsbilder.

Han mener det ikke er bevist at det var tiltalte som tok de ulovlige bildene av et spedbarn. Så det må retten se bort fra, sa han i sin prosedyre.

I forhold til forklaringen til tiltalte om hvordan han kom i besittelse av bildene og filmene, ber forsvareren retten legge til grunn at tiltalte ikke mente å spre bildene videre.

– Tiltalte har ikke vært del av et fildelingsnettverk, slik aktor legger til grunn. Dette skjer automatisk, og tiltalte må ha forstått dette for at det skal tillegges vekt, sa Famestad.

Ber om betydelig strafferabatt

Han mener også at mannen må få betydelig strafferabatt, og mer enn det aktor går inn for, fordi det har gått så lang tid siden mannen ble pågrepet til saken kom opp for retten.

Forsvarer Famestad viser til at det har gått over to år. Han viser også til at tiltalte har tilstått.

Anmeldt av familiemedlemmer

Mannen erkjente straffskyld etter tiltalen. Han erkjenner altså at han var i besittelse av bildene og filmene, men ikke at han mente å gjøre noe ulovlig.

Mannen jobbet i en barnehage da han ble pågrepet i juni i 2012. Det var nære familiemedlemmer som anmeldte ham etter å ha funnet blant annet en minnepenn med seksualiserte bilder av barn.

Det ble så gjort beslag av ulovlig materiale på flere PCer og minnepenner hjemme hos mannen.

Tiltalen endret

Underveis i rettssaken i dag, ble tiltalen mot mannen endret. Antallet bilder ble nedjustert fra omkring 2.500 til 2.000 og antallet filmer fra 125 til 69.

Det ble også føyet til et tiltalepunkt om at tiltalte skal ha tatt to krenkende bilder selv, av ei lita jente. Det nekter tiltalte for.

Dom i saken faller førstkommende mandag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ber om etterlønn

  Tidligere fylkesordfører i Hedmark, Dag Rønning ber om 200.000 kroner i etterlønn, skriver Østlendingen. Han trakk seg som fylkesordfører i januar etter varsler om upassende oppførsel. Fylkesordfører Arnfinn Nergård anbefaler fylkestinget å si ja.

  Tidligere fylkesordfører i Hedmark, Dag Rønning
  Foto: Hedmark fylkeskommune
 • Ingvild Flugstad Østberg nr. 4

  Ingvild Flugstad Østberg fra Gjøvik gikk inn til 4. plass på 30 kilometer med skibytte på OLs siste dag i Sør-Korea. Hun ble slått på oppløpet av svenske Stina Nilsson(bildet).

  VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD 30 KM KLASSISKT DAMER
  Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix
 • Kortere rettsdager i Valdres-saken

  Rettssaken mot kvinnen som er siktet for omsorgssvikt etter at hennes 13 år gamle datter døde av avmagring, tilrettelegges med kortere dager i retten, skriver VG. I fjor ble rettssaken avbrutt etter to dager og kvinnen ble akuttinnlagt på sykehus.

  13-åring funnet død i Valdres
  Foto: Arne Sørenes / NRK