NRK Meny
Normal

Pass opp for snøtunge strømledninger

De kan være livsfarlige, advarer Eidsiva Nett.

Ligg unna farlige ledninger

TIPS ENERGISELSKAPET HVIS DU SER SLIKT: Snøtunge ledninger henger farlig lavt på Brøttum.

Foto: Eidsiva Energi

Snøværet den siste tida kan få alvorlige konsekvenser. Mye snø har festet seg til kraftledningene og den ekstra vekten gjør at noen av strømlinjene siger ned. I enkelte tilfeller henger de så lavt over terrenget at de utgjør livsfare for folk og dyr.

Det er livsfarlig å være nær eller berøre kraftledninger eller vegetasjon som er i kontakt med ledningene.

Arne Arnesen, fagleder for sikkerhet, Eidsiva Nett

Eidsiva oppfordrer nå alle til å holde god avstand til strømnettet, og minner om at også barna må få informasjon om dette.
– Kraftledningene må overhodet ikke berøres, verken med hender eller skistaver, advarer Arnesen. Han legger til at det også kan være farlig å røre vegetasjon som er i kontakt med ledningene, noen av dem med 22 000 volt.

Hvis man absolutt må krysse en slik lav ledning, gjør det i nærheten av strømstolpene og ligg unna det laveste linjesiget.

Banker løs snøen

IKKE FOR HVEM SOM HELST: Med spesialstang fjerner Eidsiva snøen fra strømledningene.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Ber om tips

I Hedmark er det særlig i Ringsakerfjellet, Rena og Trysil det er rapportert om snøtunge ledninger. Eidsiva har mange kilometer med strømledninger og rekker ikke å kontrollere alle til enhver tid.

Vi har 12000 kilometer ledningsnett i Eidsiva så det er vanskelig å holde kontrollen på alt.

Arne Arnesen, Eidsiva Nett

– Vi oppfordrer alle som ferdes ute i naturen og i nærheten av vårt linjenett om å melde fra hvis de observerer ledninger i ekstremt lav høyde over bakken, eller oppdager andre unormale forhold, sier Arnesen.


Banker bort snøen

Montører i flere av Eidsivas driftsområder har helt siden i midten av desember i 2014 brukt mye tid på å fjerne snø fra linjene. De bruker lange isolerende stenger og banker is og snø fra lavthengende strømledninger.

Se video:

Kraftselskap er bekymret og ber folk være oppmerksomme, så de ikke kommer i kontakt med ledningene.

ADVARER SKITURISTER: Eidsivas mannskap fjerner snø fra strømledninger på Sjusjøen. (Video fra 2014.)

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
 • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

  Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.