Paragliderpilot slukt av uværssky

En paragliderpilot i Vågå hadde englevakt under uværet onsdag. Paraglideren han førte ble tatt av været og dratt 6000 meter opp i lufta.

Utsikt over Jettaplatået fra hangglider.
Foto: Frode Halse

Frode Halse er paragliderpilot.

Frode Halse fra Oslo Hang- og Paragliderklubb prøvde svinge utenom, men uværet slukte han.

- Det gikk i rasende fart oppover i urolig luft og jeg så ingenting. Det var som å være begravd i grå leire, forteller Halse. 

Trodde han skulle dø

På veg oppover i uværsskyen steg Halse med 23 meter i sekundet, eller nesten 90 kilometer i timen. På veg oppover traff han hagl på størrelse med tennisballer.

Halse fulgte hver høydemeter på en måler han hadde på seg.

- Jeg så hvor fort det gikk oppover, og det bare rant inn 1000-meter. Jeg rapporterte hele tiden til en flykamerat for jeg tenkte det var bra å ha å informasjon om hva som skjedde hvis jeg ikke skulle klare meg, sier Halse.

Etter hvert klarte Halse å komme inn i roligere områder. Da han landet var han drevet ut av kurs, og landet til slutt på Vinstra.

Farlig over 5000 meter

Paragliderinstruktør Tonny Karlsen frå Oslo Paragliderklubb sier piloter som kommer over 5000 meter utsetter seg for stor fare.

- Kommer man høyt nok, så får man problemer med å puste og man slutter å tenke klart. Det er voldsomt turbulent og du kan fryse i hjel, sier han.