Hopp til innhold

Pakker for å redde liv i Nepal

Olaf Røsset fra Hamar skal være teamleder for Røde Kors sitt feltsykehus i Nepal. Han ble spurt i går og reiser i morgen.

Created by InfoDispatcher

Olaf Røsset fra Hamar reiser til Nepal tirsdag for å hjelpe etter jordskjelvkatastrofen. Han skal være teamleder på et feltsykehus i regi av Røde Kors.

Det er ikke første gang Olaf Røsset pakker bagasjen for å reise til områder som er rammet av katastrofer. I nødhjelpssammenheng er han en veteran.

– Man vet jo aldri hva man kommer til, så det er ikke så lett å forberede seg, sier han, mens han pakker hjemme i Hamar.

Olaf Røsset, Røde Kors

Olaf Røsset fra Hamar skal være teamleder for et feltsykehus i Nepal.

Foto: Arne Sørenes

Komplett sykehus

Nå skal han til Nepal for Røde Kors, for å hjelpe etter jordskjelvkatastrofen. Han og resten av teamet er trent spesielt for å håndtere slike situasjoner.

– Spesialistene, legene, sykepleierne, teknikerne; alle blir drillet på hvordan de skal jobbe med dette i felt, sier han.

Han vet ikke hvor i Nepal de skal ennå, men de har med seg et komplett feltsykehus som kan fungere hvor som helst.

– Det er som et lokalsykehus. Og vi har med egne aggregat og lys og alt, sier han.

Feltsykehuset har kirurgisk avdeling, operasjonsbord, anestesipersonell, fødeavdeling med jordmor, røntgenavdeling og laboratorium.

24 timer i døgnet

De regner med å ta i mot en strøm av pasienter etter jordskjelvkatastrofen.

Jordskjelv i Nepal.

Det er enormt behov for hjelp etter jordskjelvkatastrofen i Nepal.

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

– Det er mulig vi kommer til et sted hvor det ikke er noen helsetjenester og alt ligger i ruiner, og da må vi være i stand til å ta i mot den store strømmen av pasienter som vi regner med kommer.

Det krever mye å takle dette 24 timer i døgnet med det personellet de har med seg. Det tror Røsset blir den største utfordringen.

Bøker og nøtter i sekken

Han pakker også ned bøker i sekken, og nøttemiks. Det er viktig å kunne koble av litt. Og nøttemiksen har mange ganger fungert som både frokost og middag på steder og oppdrag der det har vært vanskelig å få tak i mat.

Røde Kors-samarbeid

Røde Kors i Norge har lenge hatt et samarbeid med Røde Kors i Nepal og de har blant annet bygget opp et beredskapslager.

– Så allerede før jordskjelvet var en realitet, var Nepal Røde Kors i stand til å kunne hjelpe 10.000 mennesker med telt, tepper, små vannrenseenheter og andre ting som trengs i en slik nødsituasjon, forteller Olaf Røsset.

Flere saker fra Innlandet