NRK Meny
Normal

På vingene med 70 år gammelt fly

– Vi hadde landingsmuligheter hele veien, forsikrer flyentusiast Per Anders Johnsen, som fløy med sitt 70 år gamle veteranfly til Elverum Flyklubbs 40-års jubileum i helga.

Steinar Næs

Tre år har flyentusiast Per Anders Johnsen brukt på å restaurere sitt vel 70 år gamle veteranfly, en Piper L4J, som han fløy til Elverum med lørdag.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

– Vi fløy fra Kjeller og oppover Glomma, og hadde landingsmuligheter på jorder hele veien. Men dette er trygt. Motorene er veldig pålitelige. De går og går. Dette er enkle flymaskiner, enkle mekanismer, så det er lite som går i stykker, understreker han.

Tre års restaurering

Flyet, en Piper L4J, er fra 1944, og ble brukt av amerikanerne under andre verdenskrig. Etter tre år med restaurering var det klart til bruk i juli.

70 år gammel veteranfly fra andre verdenskrig.

Et enkelt og trygt fly, sier Per Anders Johnsen om sitt vel 70 år gamle Piper L4J.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

– Det har tatt noen tusen timer, og nesten et ekteskap, og har vel kosta omtrent det samme som en brukt Porsche, ler Johnsen.

Han synes det er viktig å ta vare på slike fly. Sjøl om flytypen er ganske ukjent var den viktig under krigen.

Enkel instrumentering i gammelt fly.

Veteranfly har enkel instrumentering og enkle mekanismer som sjelden går i stykker, forteller Per Ander Johnsen.

Foto: Einar Langholen Schulstad / NRK

Flyvende museum

Hans fly var likevel ikke det eldste blant de mange veteranflyene som landet på Starmoen flyplass i Elverum lørdag. Det var en 1937-modell Tiger Moth.

Steinar Næs kom i et Norseman ambulansefly fra 1945, som eies av Norsk Luftfartsmuseum.

Elverum Flyklubb feirer 40 år og inviterte publikum til en markering med vetereanfly

Dette Norseman ambulanseflyet er det eneste flyvedyktige i Europa av denne typen. Det kunne folk i Elverum få en tur med lørdag.

– Dette er et levende museum. Det ble brukt av luftforsvaret i England, i samarbeid med engelske Royal Air Force (RAF). Det har en motor på 600 hestekrefter, har vært brukt sammenhengende i 70 år og er det eneste luftdyktige av denne typen i Europa, forteller Næs.

Like trygt som motorsykkel

Han tok gjerne folk med opp på en tur, og mener de kan føle seg trygge.

– Det er omtrent som å kjøre motorsykkel, statistisk sett. Men vi vurderer det som trygt, sier han.

Ola Wiker i Elverum Flyklubb er storfornøyd med oppslutningen om deres "Åpen dag" i forbindelse med klubbens 40-årsjubileum.

Ole Wiker

Ola Wiker i Elverum Flyklubb var storfornøyd med oppslutningen om klubbens jubileumsfeiring.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

– Alt har vært på vår side i dag. Været har vært strålende, og vi har hatt masse besøkende, både av publikum og ikke minst flyvemaskiner. Så vi er kjempefornøyd med dagen i dag, smiler han.

I tillegg til veteranflyene var det også besøk av politihelikopter, luftambulanse, brannvesen og defilering av veteranbiler på Starmoen flyplass i Elverum lørdag.

Åpen dag på Starmoen

Mange veteranfly og mye folk hadde tatt turen til Elverum Flyklubbs 40-årsjubileum på Starmoen lørdag.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.

  • Trøbbel med polititelefon

    Politiet har problemer med sitt telefonnummer 02800. I Innlandet kan publikum ringe tlf. 62 53 90 00. Nødtelefonen 112 fungerer som den skal, melder politiet i Innlandet.