NRK Meny
Normal

På tandemtur i Nord-Korea

Arne Storli (66) og Einar Korbøl (57) fra Grue skal på sykkeltur til Nord-Korea. Arne er blind og holder trøkket oppe i motbakkene, mens Einar ser og holder i styret.

Blinde Arne Storli sykler i Nord-Korea
Foto: Frode Meskau / NRK

Se reportasjen om de reiseklare syklistene

Nord-Korea er et av verdens mest lukkede land og slipper inn ytterst få turister. De to Grue-karene er med i ei gruppe på 16 norske syklister under ledelse av Tore Nærland. Gruppen reiser 29. september til Nord-Korea via Kina og Beijing. I Nord-Korea skal de sykle ut fra hovedstaden Pyongyang og østover mot sjøen.

Blind Grue-mann på sykkeltur i Nord-Korea
Foto: Frode Meskau / NRK

 

Reisevante karer

Blinde Arne Storli er en ordentlig hardhaus. I 2005 syklet han tvers over Australia - 420 mil på 29 dager. Sammen med vennen Einar Korbøl er det blitt turer til Ecuador, Vietnam og nå senest til Madagaskar. Eventyrlysten er drivkraften, også bak turen til Nord-Korea som har vært planlagt i to år. 

På hver tur har tandemsykkelen de har brukt, blitt gitt bort. De to brenner nemlig for tandemsykkel som rekreasjon og trening for blinde. Nå håper de at det finnes for eksempel et hjem for blinde som kan ha glede av sykkelen etter endt tur i Nord-Korea.

Må ikke snakke fred

Noe fredsritt blir det ikke. For å få visum må de norske turistene love at de ikke skal snakke politikk, eller positivt om USA, Israel eller Japan. Fredsarbeid og atomvåpen er også tabu-emner.

Offisielle guider ville følge den norske gruppe som har med to følgebusser.  Grue-karene blir godt passet på. De venter ikke å treffe mange som kan engelsk. Da får de bruke fingerspråket.

Bruker hørselen og luktesansen

- Vi er hverden redde eller engstelig, men veldig spente, sier Arne Storli i en treningspause  på asfalten i Solør. Selv om han er blind kommer han hjem med mange sanseinntrykk.

- Hørselen og luktesansen bruker jeg maksimalt, sier Arne.

Nå går turen først til Beijing. Der må Grue-karene og de andre nordmennene opp på den nord-koreanske ambassaden for å hente visumet.  Men alle formaliteter skulle være i orden og verdens mest lukkede land slipper inn  16 norske sykkelister.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • E6 åpen etter ulykke

    E6-Uthuskrysset ved Stange kl 1700: Vegen åpnet igjen etter et trafikkuhell. 3 biler innvolvert. En kjørt til legevakt for sjekk.

  • Fylkesveg 33 stengt

    På grunn av flere mindre snøskred over fylkesveg 33 mellom Byrud og Feiring er veien stengt. Geolog undersøker området.

  • Asylmottak legges ned

    Norsk Folkehjelps asylmottak på Kongsvinger legges ned 30. juni. Mottaket har blitt drevet siden 1990-tallet av Norsk Folkehjelp. De mener at UDI's vedtak er i strid med signaler om å opprettholde mottaksstrukturen.