På skjenketoppen

Ingen steder i Hedmark og Oppland har flere skjenkesteder pr. innbygger enn.... Ja, hva tror du?

Alkohol

Det er ikke trangt om plassen når folk i Engerdal eller Lom vil ha servering.

Foto: Arild Eskeland / NRK

 

I mjøsbyene Hamar, Gjøvik og Lillehammer ligger skjenkestedene på rekke og rad.

Men hvis du tror at det er disse kommunene som har flest vannhull pr. innbygger, ja da tar du veldig feil. Da er det nemlig Engerdal og Lom som topper statistikken.

- Naturlig forklaring

Øl. Illustrasjonsfoto
Foto: Scanpix / SCANPIX

Naturlig nok har de tre største byene ved Mjøsa flest skjenkesteder. Men hvis vi måler antall skjenkesteder pr. innbygger blir situasjonen altså en helt annen.

Bjarne Granli, som er virksomhetsleder for kultur i Engerdal, sier det er en naturlig forklaring på at det er så mange skjenkebevillinger pr. innbygger.

- Det kan kanskje umiddelbart høres litt rart ut, men hvis du tenker på at Engerdal er en veldig stor kommune i utstrekning, med et lavt folketall, og at vi i tillegg er en reiselivskommune, så er det ikke så overraskende, sier Granli.

Turistkommune

I 2006 hadde 750 steder skjenkebevilling i Hedmark og Oppland. Engerdal hadde 15 og fordelt på antall innbyggere blir det 97 pr. bevilling. Til sammenligning har Hamar og Lillehammer henholdsvis 635 og 485 innbyggere pr bevilling.

I Oppland hadde Lom 24 bevillinger, og har flest skjenkesteder i fylket målt pr. beboer. Det er ikke overraskende, mener Svein Garmo ved Fossheim turisthotell.

- Lom er en stor turistkommune og har like mange gjestesenger som innbyggere, sier han.

For mange skjenkesteder betyr nok ikke at engerdølene drikker mer alkohol enn andre, tror Granli.

- Det er nok engerdøler som bruker tilbudet, men jeg tror ikke engerdøler drikker mer enn andre, heller tvert i mot, sier han.