NRK Meny
Normal

Øygard-saken får politisk etterspill

Skjåk Arbeiderparti tar avstand fra uttalelser ordfører Rolv Kristen Øygard kom med i saken mot broren Rune Øygard. Nå har lederen av Skjåk Ap trukket seg på grunn av interne stridigheter rundt saken.

Åge Bankhaug, Skjåk Ap

Åge Bankhaug så ingen annen utvei enn å trekke seg som leder i Skjåk Arbeiderparti.

Foto: Fjuken

Det går fram av ei pressemelding som ble sendt ut tirsdag.

– Det ble et hardkjør uten like. Litt paradoksalt er det, for samtidig som jeg ble kjørt hardt i egne rekker lokalt, fikk jeg ros fra politikere sentralt, sier Åge Bankhaug til avisa Fjuken .

Bankhaug gikk i forrige uke ut i avisa GD og tok avstand fra uttalelser ordfører Rolv Kristen Øygard (Sp) kom med under rettssaken mot broren, tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard.

Dette fikk han så mange reaksjoner på at han ikke så noen annen utvei enn å trekke seg fra ledervervet.

Tidligere formannskapsmedlem i Skjåk, Kari Anne Skjaak, krever at Rolv Kristen Øygard ber om unnskyldning for uttalelser det nå reageres på.


Ønsket tilbake

Skjåk Arbeiderparti har skrevet et brev til Åge Bankhaug. Der sier de at han har deres fulle tillit, og at de ønsker ham tilbake som leder for partiet.

– Det eneste vi ønsker nå, er ro rundt denne saken, sier Ragnar Melbye som er fungerende leder i Skjåk Arbeiderparti.

Skjåk Arbeiderparti sier det er uaktuellt med noe mistillitsforslag mot ordføreren, men har sendt ut en pressemelding der de kommer med en uttalelse i forbindelse med Øygardsaken.

– Som jeg har sagt til deg (intervjueren, red. anm.) før, så er jeg ikke her som ordfører. Jeg er her som bror.

– Hva tenker du om forholdet broren din hadde til jenta?

– Han hadde et omsorgsforhold til jenta, men nå vil jeg ikke kommentere mer, for jeg vil ikke kommentere ting som angår selve saken.

Dette sa ordfører for Senterpartiet i Skjåk, Rolv Kristen Øygard etter at han hadde vitnet i saken mot broren sin, tidligere Arbeiderparti-ordfører i Vågå og overgrepstiltalte Rune Øygard.

Krever unnskyldning

Ingen i Arbeiderpartiet lokalt vil utdype kritikken mot Rolv Krsten Øygard i dag.

Rolv Kristen Øygard

Uttalelser ordfører i Skjåk, Rolv Kristen Øygard, kom med under rettssaken mot broren Rune Øygard, skaper politisk rabalder.

Foto: Reidar Gregersen / NRK


En som derimot vil si noe, er Kari Anne Skjaak. Hun er tidligere formannskapsmedlem for Senterpartiet i Skjåk. Lørdag sto hun fram i lokalavisa GD.

– Når han går langt i å si at det var den fornærmede jenta som var den pådrivende parten i Skype-meldingene, mener jeg at dette ikke er noe en voksen person kan si.

Øygard har sagt han uttaler seg som bror og ikke ordfører i denne saken. Når han da lukket formannskapet for å snakke om sin situasjon etter saken, får det Kari Anne Skjaak til å reagere.

– Fordi det å være ordfører er ikke en jobb du har fått på vanlig måte. Det er et tillitsverv. Du er valgt for å gjøre ditt beste for alle. Da kan en ikke la det bli tvil om en er enig i fellesskapets verdier, for eksempel hvordan rettsapparatet fungerer.

Nå vil hun at Rolv Kristen Øygard skal be om unnskyldning for det han har sagt.

– Hvis det ikke blir ryddet opp i dette, så mener jeg at en ordfører som ikke deler fellesskapets verdier, ønsker jeg ikke å ha i min hjemkommune.

Etter at Kari Anne Skjaak gikk ut i avisa lørdag har hun hatt en enorm pågang av folk som vil uttrykke sin støtte til det hun har sagt.

– Folk forteller at de kjenner seg maktesløse. De er sinte og oppgitte. Jeg opplever at folk her er oppgitte over de holdningene som har kommet fram, sier tidligere formannskapsmedlem Kari Anne Skjaak.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang