Øygard nekter å trekke seg som ordfører

Den overgreps-tiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard er skuffet over ledelsen i Arbeiderpartiet. Han nekter å trekke seg fra ordførervervet under rettssaken.

Rune Øygard

Den overgrepstiltalte ordføreren sier han har det svært tungt nå, men at han ikke har planer om å trekke seg fra vervet under rettssaken.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Det sier hans forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Larsen sier til Aftenposten at han har det svært tungt nå, og at han erkjenner at saken trolig vil gi konsekvenser for hans jobb som ordfører. Men det er noe han vil ta stilling til i fremtiden, ikke under rettssaken, forteller hun.

– Rune Øygard kommer ikke til å trekke seg som ordfører midt under rettssaken. Han er ekstremt skuffet over partiledelsen med Raymond Johansen i spissen. Verken Øygard selv eller jeg ble informert av Johansen om hva han kom til å formidle til mediene i går kveld, og vi er ikke vanskelige å få tak i, sier Larsen lørdag.

– Jeg er som veldig mange sjokkert

Raymond Johansen i vandrehallen på Stortinget

UAKSEPTABELT: Raymond Johansen (Ap) sier at partiledelsen mener Øygards kontakt med jenta i overgrepssaken er uakseptabel og i strid med partiets normer.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Fredag uttalte partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen til NRK at Rune Øygard ikke bør fortsette som ordfører i Vågå etterat det kom fram hvilken kommunikasjon det har vært mellom den Vågå-ordføreren Rune Øygard (Ap) og jenta han er tiltalt for å ha forgrepet seg på.

Kommunikasjonen som har kommet fram under rettssaken har fått svært mange i det politiske miljøet til å reagere.

Les om kommunikasjonen: – Det har vært sex-prat

– Jeg er som veldig mange andre sjokkert over det som kom fram i rettssalen i dag, sier partisekretær Raymond Johansen til NRK.

Rettssak Rune Øygard

Rune Øygard har fra vitneboksen måttet forklare seg om store mengder sms-meldinger og internettmeldinger der han til jenta har skrevet at han elsket henne eller at han var naken.

Foto: Elin Fagertun / Tegner

Partiledelsen i Arbeiderpartiet har fredag ettermiddag og kveld vært i tett kontakt med lokal- og fylkeslag om den tidligere arbeiderpartiordførerens posisjon.

Nå kommer partisekretær Raymond Johansen med et klart budskap fra sentralt hold.

– Jeg tar ikke stilling til om han er skyldig i det han er tiltalt for. Men etter det som har kommet fram i retten i dag er mitt råd til Vågå Arbeiderparti at Øygard ikke kan fortsette som ordfører, sier Raymond Johansen til NRK.

Partisekretæren bekrefter overfor NRK at partiledelsen fredag har diskutert saken. I disse diskusjonene har også statsminister Jens Stoltenberg vært involvert.

– Det er enighet i partiledelsen om hvilke råd vi skal gi i denne saken, sier Johansen.

Er dette opplysninger dere ikke kjente til før rettssaken?
– Selvsagt. Dette er opplysninger vi ikke kjente til, svarer Johansen.

– Uakseptabelt og i strid med våre normer

Da ordføreren ble tiltalt for overgrep mot den 16 år gamle jenta søkte han om permisjon fra ordførervervet. Dette fikk Øygard innvilget, og enn så lenge har han formelt sett beholdt både tittelen og lønna på over 600 000 kroner i året.

Les alt om: Rettssaken mot Rune Øygard

Nå går det mot at lokallaget av Arbeiderpartiet støtter opposisjonen i kommunestyret og går inn for å fjerne den mangeårige ordføreren helt fra vervet.

– Jeg er kjent med at det skal være et ekstraordinært styremøte i Vågå Arbeiderparti mandag kveld. Da regner jeg også med at de kommer til å komme fram til en klok beslutning, sier partisekretær Raymond Johansen.

Les: Stoltenberg mener Øygard må gå av

Tidligere fredag kveld ble det kjent hvordan partiledelsen med Johansen og statsminister Jens Stoltenberg, som tidligere har vært en god partikollega, skal ha ønsket at Øygard ble fjernet fra ordførervervet.

Nå bekreftes dette fra partiledelsen selv åpent.

Hvorfor mener dere at han ikke er egnet som ordfører lenger? – Fordi den kontakten han har hatt med jenta og det som har kommet fram er totalt uakseptabelt med de normene og verdiene vi har, sier Raymond Johansen til NRK.

Rune Øygard og Jens Stoltenberg

Rune Øygard var ordfører i Vågå i 17 år, og var svært populær med stor oppslutning i valgene. Også innad i Arbeiderpartiet ble han sett som en ressurs, og Jens Stoltenberg møtte ham mange ganger. Her fra åpningen av en skole i mai 2011.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Må kastes av kommunestyret

Mandag blir det ekstraordinært styremøte i Vågå Arbeiderparti, og alt tyder på at ordføreren blir fjernet fra vervet.

Den tidligere og nå permisterte ordføreren Rune Øygard kan ikke kastes direkte av Arbeiderpartiet. Han er valgt som leder av kommunestyret og som ordfører av kommunestyret i Vågå.

Alt tyder dog på at Øygard nå mister sin tittel og lønn fordi Arbeiderpartiet som er desidert størst trekker sin støtte.

Kjersti Stenseng

Fylkesleder Kjersti Stenseng i Oppland Arbeiderparti har hatt Øygards stilling på bordet fredag kveld.

Foto: Ketil Frøland/Kulturdepartementet

Fylkesleder i Oppland Arbeiderparti Kjersti Stenseng har tidligere fredag også understreket at hun reagerer på Øygards oppførsel slik den er blitt avdekket i retten.

Les: – Upassende fra en voksen mann

– Jeg reagerer på ordbruken som er referert fra en voksen mann til ei ung jente. Den er svært upassende og uakseptabel, sa Stenseng.

Fredag kveld har hun sittet i telefoner med lokallaget i Vågå og partiledelsen i Arbeiderpartiet sentralt. Lokallaget i Vågå skal behandle saken på mandag i et ekstraordinært møte, men alt tyder på mistillit mot Rune Øygard.

– Jeg har hatt en veldig god samtale med Vågå Arbeiderparti. Der er man også sjokkerte over hva som har kommet fram i rettssaken i dag. Jeg har respekt for og forståelse for den prosessen man skal ha i lokalpartiet nå på mandag, sier partisekretær Raymond Johansen.

Arbeiderpartiet i Vågå har 13 av 21 plasser, og dermed rent flertall.

Kommunestyremøte, Vågå

Kommunestyret støttet Øygard og ga ham permisjon. Her fra et kommunestyremøte i fjor høst.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Men også opposisjonen i kommunen stiller seg bak et eventuelt mistilittsforslag mot Rune Øygard.

– Vi oppfordrer han til å gå av som ordfører. Den usømmelige oppførselen som er dokumentert i retten gjør han uegnet som ordfører, uansett utfall av saken, sier Svein Blankenborg i Bygdelista som er den største opposisjonsgruppa med fire plasser i kommunstyret.

SV og Senterpartiet har begge en kommunestyrerepresentant hver.

– Rune Øygard er svekket som ordfører. Det blir problematisk å forholde seg til han som ordfører for bygdas befolkning, det ser ikke lyst ut, sier Ivar Schjølberg i SV til NRK

Heller ikke Senterpartiet ser for seg Rune Øygard som fortsatt ordfører.

– Det er forferdelig upassende. Tilliten til han er svekket. Det som har kommet frem i retten er i liten grad forenelig med å bekle ordførervervet, sier Anders Gustav Bjørnsen i Vågå Senterparti.